Piata asigurarilor pare ca nu iese nici in 2017 din sfera falimentelor. Chiar la inceputul acestui an s-a publicat o noua decizie a ASF de declansare a falimentului unui jucator din industrie. In plus, la final de 2016 s-au anuntat amenzi pentru un jucator important de pe piata RCA.
Societatea intrata in faliment este LIG Insurance, cunoscuta in special pe segmentul asigurarilor de garantii, iar cea amendata este City Insurance, companie aflata in procedura de redresare financiara.
Ghid pentru pagubitii LIG Insurance
In primul caz, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat deja, pe site-ul sau, un Ghid destinat clientilor si pagubitilor LIG Insurance, care include un set de intrebari si raspunsuri pentru situatii frecvent intalnite de catre cei care detin o polita la aceasta societate. Acestea se refera la situatii precum aparitia unei daune, masurile de protectie pentru consumatori in cazul declararii falimentului, valabilitatea politelor de asigurare incheiate la aceasta, rolul Fondului de Garantare a Asiguratilor - FGA.
In ghid se mentioneaza faptul ca, in cazul insolventei unei societati de asigurare autorizata si aflata sub reglementarea si supravegherea ASF, creditorii de asigurari beneficiaza de suportul FGA in vederea platii indemnizatilor si/sau despagubirilor datorate conform contractelor de asigurare incheiate cu societatea de asigurare. Practic, creditorii de asigurari nu mai trebuie sa se adreseze instantelor judecatoresti decat daca doresc acest demers sau daca suma pe care o solicita depaseste plafonul de garantare legal - 450.000 lei/creditor de asigurare, aproximativ 100.000 euro.
Insa, ca si in celelalte cazuri de faliment, FGA poate efectua plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari ai societatii LIG incepand cu data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului.
Amenzi pentru instrumentarea defectuoasa a daunelor RCA
In cazul City Insurance - societatea cea mai reclamata din Romania din cauza intarzierilor la plata daunelor pe RCA, in urma analizarii rezultatelor controlului inopinat efectuat la aceasta companie, Consiliul ASF a decis sanctionarea cu amenda a societatii si a directorului general, concomitent cu stabilirea unor masuri in sarcina societatii de asigurare.
Printre neregulile identificate in cadrul actiunii de control se numara nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de dauna RCA, efectuarea platii despagubirilor in afara termenului legal, nerespectarea modului de constituire si mentinere a rezervelor de daune avizate si neinregistrarea, la nivelul societatii, a tuturor petitiilor adresate de persoanele fizice.
In afara sanctionarii cu amenda, in cuantum de 30.000 lei pentru societate si de 10.000 pentru directorul general, s-a stabilit obligatia indeplinirii unui set de masuri, in termen de 35 de zile calendaristice, printre care revizuirea procedurilor/metodologiilor interne privind instrumentarea dosarelor de daune RCA, revizuirea raportului privind autoevaluarea riscurilor si solvabilitatii pentru perioada 2015 – 2017; transmiterea unui plan de actiune, cu termene si responsabili, de reducere a numarului de petitii aferente dosarelor RCA si de remediere a aspectelor sesizate in legatura cu gestionarea acestora.
”Decizia poate fi contestata in 30 de zile de la data comunicarii, fara ca executarea sanctiunilor sa fie suspendata pe durata solutionarii contestatiei”, anunta ASF.
In acest moment, City Insurance se afla in procedura de redresare financiara, ASF impunand firmei mai multe conditii.
Potrivit unei decizii ASF, nevoia suplimentara de capital ar fi de 180 de milioane de lei, insa cei de la City Insurance au contestat aceasta decizie sustinand ca ar fi nevoie de aproximativ 128 de milioane de lei, adica aproximativ 30 de milioane de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News