top banner

CSA ne baga pe gat asigurarea obligatorie a locuintei

29 Iulie 2012 | Autor: Marius Serban

CSA ne baga pe gat asigurarea obligatorie a locuintei

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) vrea sa impuna, cu orice pret, asigurarea obligatorie a locuintei. Dar in loc sa puna accent pe reducerea numarului de locuinte neasigurate, CSA s-a gandit sa forteze persoanele care au deja locuinta asigurata printr-o polita facultativa sa plateasca suplimentar si pentru asigurarea obligatorie.
CSA intentioneaza sa modifice legislatia secundara, astfel incat sa faca imposibil ca riscurile acoperite prin asigurarea obligatorie a locuintei si cea facultativa sa se suprapuna.
Asigurarea obligatorie ofera protectie impotriva dezastrelor naturale (alunecari de teren, inundatii naturale si cutremur). Despagubirea maxima este de 20.000 euro.
CSA propune ca asigurarile facultative sa poate fi incheiate doar pentru sume asigurate care exced limitele prevazute de asigurarea obligatorie.
Legislatia primara va deveni inaplicabila
In prezent, aceste riscuri pot fi acoperite si prin politele facultative. Iar Legea nr. 260/2008, art. 3, alin 8, stabileste ca persoanele care au incheiat o asigurare facultativa ce include aceste riscuri nu trebuie sa plateasca si asigurarea obligatorie.
Prin modificarea pe care o propune CSA, articolul de mai sus devine inaplicabil, deoarece nu va mai exista nicio asigurare facultativa care sa acopere aceste riscuri. Astfel, legislatia primara devine inaplicabila, prin modificarea legislatiei secundare.
Politele facultative sunt mai avantajoase
Dincolo de acest artificiu legislativ, masura afecteaza concurenta pe piata asigurarilor, deoarece se creeaza un monopol: un singur asigurator (PAID) va mai putea asigura riscurile de mai sus.
Nici motivatia economica nu sustine propunerea CSA. E bine de stiut ca motivul pentru care asigurarea locuintei a devenit obligatorie in 2010 a fost faptul ca prea putine locuinte sunt asigurate printr-o polita facultativa. Conform datelor CSA, erau 8,3 milioane de locuinte in Romania la acea data, din care doar 25% erau asigurate.
Asigurarea obligatorie a fost gandita ca o polita ieftina, care sa fie accesibila la nivel national. Realitatile economice s-au schimbat intre timp, deoarece asigurarile facultative s-au ieftinit semnificativ.
Intr-un comunicat emis de CSA se precizeaza ca noua conducere a PAID (societatea care emite asigurari obligatorii de locuinta) vrea sa ia masuri pentru “contracararea practicilor existente pe piata, respectiv vanzarea de polite de asigurare facultativa la tarife mai mici decat polita PAID, dar cu mai multe riscuri asigurate”.
Nu se abordeaza problema locuintelor neasigurate deloc
Din acesta perspectiva, masura propusa de CSA este in detrimentul consumatorilor, care in loc sa cumpere polite facultative mai ieftine, ce acopera si riscuri mai multe, sunt fortati sa achizitioneze o asigurare obligatorie mai scumpa, care nu include cel mai important risc pentru orice locuinta: incendiul.
Astfel sunt penalizati inutil consumatorii responsabili care si-au asigurat casa impotriva unor riscuri multiple, in loc ca masurile CSA sa se concentreze pe proprietarii care nu si-au asigurat locuinta deloc.
Daca propunerea CSA va fi implementata, numarul locuintelor neasigurate va ramane acelasi, numai ca cei care aveau locuinta deja asigurata vor plati bani mai multi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul