top banner

Noile reguli de supraveghere financiara nemultumesc industria asigurarilor

20 Decembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a transmis un punct de vedere critic cu privire la motivele si modul de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). In plus, societatile de asigurare cer sa fie consultate atunci cand se iau astfel de decizii strategice.
Dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a devenit realitate intr-un timp record, in mai putin de 2 saptamani de la alegerile parlamentare, reprezentantii industriilor afectate incep sa isi transmita punctele de vedere. Iar acestea nu sunt pozitive
Asiguratorii au indoieli privind eficientizarea supravegherii
Una din principalele piete ce se va afla in supravegherea ASF este piata asigurarilor, controlata pana acum de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Societatile vor fi direct afectate de schimbarile produse.
“Nu putem sa nu avem indoieli cu privire la reducerea birocratiei si la eficienta actului decizional al unei institutii care va avea un Consiliul format din numai putin de 15 membri. La fel cum, desi este laudabil obiectivul de reducere a cheltuielilor, ne intrebam cum va fi acesta atins, in conditiile in care, conform Proiectului publicat, ASF preia numarul de posturi si personalul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu mentinerea tuturor drepturilor avute la data preluarii, inclusiv cele salariale”, se precizeaza in comunicarea UNSAR.
De asemenea, asiguratorii se plang si de termenul rapid in care a fost infiintata ASF fara a avea la baza o nota de fundamentare completa sau un studiu de impact.
“O decizie de unificare a supravegherii pietei de asigurari, de capital si respectiv a fondurilor de pensii private – pe langa faptul ca este necesar sa faca obiectul unei ample dezbateri cu asociatiile profesionale a societatilor care sunt subiecte ale supravegherii – trebuie sa aiba la baza, inainte de orice, o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente” a declarat Florentina Almajanu, director general UNSAR.
In plus, decizia a apartinut in totalitate guvernului. Reprezentantii industriei asigurarilor, pensiilor sau investitiilor financiare, principalii actori pentru care se face aceasta noua autoritate, nu au fost consultati.
“Nu trebuie uitat faptul ca societatile de asigurari contribuie la finantarea institutiei de supraveghere, motiv pentru care consultarea lor in luarea unei decizii cu caracter strategic este un element necesar”, se continua in comunicare.
Cat de necesara era aceasta autoritate?
Nu doar lipsa consultarilor este adusa in discutie de UNSAR, ci si necesitatea unei astfel de miscari pe piata.
O asemenea decizie nu poate fi argumentata numai prin faptul ca aceasta este practica in putin peste jumatate din numarul statelor membre UE. Cu atat mai mult cu cat se omit 3 aspecte importante”, precizeaza asiguratorii.
Acestea se refera la faptul ca in cele mai multe state europene autoritatea unica include si sistemul bancar, gradul de sofisticare pe aceste piete este foarte ridicat, mult mai mare decat cel din Romania, precum si faptul ca exista si destul de multe state europene unde autoritatile de supraveghere raman separate.
“Fara a nega tendintele de integrare manifestate la nivelul pietelor financiare europene, nu putem sa nu remarcam faptul ca eventualul caracter de urgenta al acestora vizeaza limitarea manifestarii riscurilor la adresa stabilitatii sistemului financiar”, au mai precizat asiguratorii.
Or, in ceea ce priveste piata locala, “Componentele nebancare ale sistemului financiar (sectorul asigurarilor, al fondurilor de pensii, al institutiilor financiare nebancare ti cel al pietei de capital) au resimtit contextul macroeconomic intern aflat inca in proces de consolidare, precum ti pe cel international nefavorabil, dar fara a genera vulnerabilitati sistemice”, se arata chiar in raportul BNR asupra stabilitatii financiare din 2012.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul