Tarifele maximale pentru asigurarile obligatorii auto RCA intra vineri in vigoare, pentru o perioada de sase luni. Astfel, companiile de asigurari nu vor avea voie sa practice preturi peste cele stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si aprobate de Guvern.
Astfel, in cazul persoanelor fizice, cele mai mari tarife au fost stabilite pentru soferii sub 25 de ani care conduce o masina de peste 2.500 cmc, respectiv 3.087 lei. La polul opus, se afla primele pentru soferii cu varsta de peste 60 de ani de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 - 1.400 cmc.
In cazul autovehiculelor destinate transportului de marfa, o persoana fizica va plati intre 749 de lei, pentru o masa maxima mai mica de 2,3 tone, si 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone.
In cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maximum 9 locuri, prima RCA variaza intre 885 lei si 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfa intre 943 lei si 7.534 lei pentru masinile de peste 16 tone.
Potrivit actului normativ, tarifele sunt valabile pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus in care se incadreaza acesta.
Preturile pot sa scada, dar nu pot creste
Insa, in cazul societatilor care, pana la intrarea in vigoare a tarifelor maximale, practicau preturi sub acestea nu au voie sa le majoreze. ASF a introdus in actul normativ un articol special in acest scop.
“Societatile de asigurare care practica RCA vor aplica pe perioada prevazuta (6 luni) tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime”, stabileste actul normativ.
Stabilirea unor tarife maximale la RCA a fost decisa de Guvern in luna septembrie, in urma unor ample proteste ale transportatorilor din cauza majorarii primelor, iar ulterior ASF a calculat aceste tarife, care au fost aprobate prin Hotarare de Guvern.
Asiguratorii contesta decizia Guvernului
Companiile de asigurari au contestat, insa, decizia Guvernului si au sesizat inclusiv Comisia Europeana cu privire la acest aspect. Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a anuntat ca plafonarea tarifelor RCA incalca principiul pietei libere, concurentiale, prevazut de Constitutia Romaniei, dar si o serie de reglementari europene, sesizand Comisia Europeana cu privire la aceste aspecte.
UNSAR sustine ca forul european a admis sesizarea transmisa, iar Guvernul are la dispozitie 10 saptamani sa raspunda Comisiei Europene pe aceasta tema si, la randul ei, Comisia are alte zece saptamani la dispozitie sa analizeze raspunsul.
Potrivit UNSAR, normele europene interzic atat plafonarea unor tarife in absenta unui sistem general de control al preturilor, cat si posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protectie pentru o anumita industrie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News