top banner

Criza datoriei publice, in cifre

09 August 2011 | Autor: Marius Serban

Criza datoriei publice, in cifre

Cresterea necontrolata a datoriei publice este principalul motiv pentru care investitorii penalizeaza statele europene, mentinand un climat de neincredere pe pietele financiare. Conso.ro va prezinta evolutia grafica a datoriei publice pentru toate tarile din UE.
Cele mai riscante tari
Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania sau grupul PIIGS reprezinta tarile care au atasat cel mai mare risc investitional.
In toate aceste cazuri, datoria publica a crescut rapid in ultimii ani, iar statele continua sa acumuleze noi datorii din cauza deficitelor bugetare mari. Astfel ca investitorii au ajuns sa se intrebe daca datoria va mai putea fi rambursata vreodata.
Cel mai inalt grad de indatorare din UE il are Grecia (cu o datorie publica de 142,8% din PIB), dupa care urmeaza Italia (119% in PIB), conform datelor publicate de Eurostat.
Datorii mai mari de 60% din PIB
Un alt motiv care creeaza tensiune pe pietele financiare este ca tot mai multe tari au depasit plafonul de 60% din PIB sau se afla la granita. Depasirea acestui prag semnaleaza un risc crescut pentru investitorii. In ultimii ani, chiar si statele cu economiile cele mai puternice, precum Germania, Franta si Marea Britanie, au trecut limita de siguranta.
Grad mediu de indatorare
Un alt grup de tari sunt cele cu o datorie publica cuprinsa intre 40% si 60% in PIB. Acestea si-au mentinut inca datoria publica sub control, insa, in cele mai multe cazuri, criza financiara a majorat substantial nota de plata pentru generatiile viitoare.
Tarile cele mai putin indatorate
Bulgaria, Estonia si Luxemburg sunt singurele tari cu o datorie publica mai mica de 20% din PIB, fiind astfel tarile cele mai putin indatorate din UE.  
Romania a iesit din randul acestor tari, avand acum o datorie publica moderata. Deficitele bugetare din ultimii ani au avut un impact major, urcand datoria publica de la mai putin de 15% din PIB in 2008 la peste 30% din PIB la sfarsitul lui 2010.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul