Cotatia Euribor la 3 luni a depasit pragul de 1,5%. Valoarea este dubla fata de martie 2010, cand Euribor la 3 luni a inregistrat un minim istoric, de aproape 0,60%.
Cotatiile au reintrat pe un trend crescator in urma cu un an, recuperand rapid din terenul pierdut odata cu debutul crizei financiare. In toamna anului 2008, Euribor la 3 luni urcase la 5,30%, insa masurile de sustinere a sectorului financiar au facut ca in doar 3 luni, cotatiile sa coboare la 2%.
Reducerea Euribor din ultimii doi ani a favorizat acordarea de credite in valuta, iar dobanzile reduse au contracarat intr-o anumita masura politica restrictiva a bancilor. Ratele dobanzilor la creditele in euro au scazut chiar sub nivelurile dinainte de criza, formate insa din insumarea unui Euribor redus si o marja ridicata.
Odata cu modificarea legislatiei in domeniu, toate creditele acordate in euro cu dobanda variabila trebuie sa aiba o formula de calcul a ratei dobanzii raportata la Euribor. Cele mai multe insa au ales sa utilizeze valoarea Euribor la 3 luni.
In consecinta, cresterea Euribor afecteaza in principal
clientii cu credite in euro, cel mai mare impact fiind resimtit de clientii cu imprumuturi de valoare mare, inclusiv cele acordate prin programul Prima Casa.
In cazul unui credit Prima Casa de 50.000 euro pe 30 ani, o crestere a Euribor de la 0,70% la 2% se traduce printr-o crestere a ratei lunare de la 260 la 300 euro.
O crestere cu inca 1 punct procentual a valorilor Euribor este asteptata de analistii ING pentru urmatorul an.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News