Comisia Europeana a acceptat solicitarea autoritatilor spaniole ca, pana la finalul lui 2012, romanii sa nu se mai poata angaja in Spania. Decizia nu ii afecteaza pe cei care au deja un loc de munca.
Autoritatile spaniole au solicitat aceasta derogare de la principiul liberei circulatii a fortei de munca pe spatiul UE in conditiile in care se confrunta cu un nivel extrem de ridicat al somajului iar principala forta de munca venita din afara granitelor o reprezinta romanii.
In prezent, Spania are un nivel al somajului de 20%, cel mai inalt din Uniunea Europeana. In Spania locuiesc 823.000 de romani, insa 30% sunt someri.
“Comisia intelege motivul pentru care, in acest moment, din cauza situatiei dramatice a ocuparii fortei de munca si a contextului financiar foarte complex, autoritatile spaniole doresc sa se distanteze de principiul liberei circulatii totale. Solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permitand reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri”, a precizat Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca.
Totusi, Comisia Europeana insista asupra caracterului temporar al masurii si asupra obligatiei ca limitarea accesului romanilor pe piata muncii sa fie restabilit in cel mai scurt timp.
Spania a liberalizat deja accesul la piata fortei de munca pentru lucratorii romani si membrii de familiei acestora, de la 1 ianuarie 2009. Prin urmare, Spania nu poate decat sa restrictioneze accesul lucratorilor din Romania prin invocarea asa-numitei “clauze de salvgardare”. Este pentru prima oara cand “clauza de salvgardare” a fost invocata in domeniul liberei circulatii a lucratorilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News