Persoanele care utilizeaza transportul in comun in Bucuresti, vor putea achita biletul de calatorie direct cu cardul bancar in autobuz, troleibuz sau tramvai. Platile functioneaza prin intermediul unui cont preplatit, separat de cel de la banca, ce trebuie alimentat periodic de catre client.
BCR a incheiat un parteneriat cu RATB prin care au unit cardul Activ, emis de regia de transport, cu cardurile de debit emise de banca sub sigla VISA.
Practic, nu va mai fi necesara detinerea unui card de transport separat, plata calatoriei fiind realizata prin apropierea cardului de debit de cititoarele portocalii instalate in mijloacele de transport in comun.
Cardul de debit este dotat cu cip, insa informatia aferenta portofelului electronic sau abonamentului RATB nu este incorporata in cip, ci in plasticul din care este realizat. De fapt, cardul bancar foloseste aceeasi tehnologie utilizata si in cazul cardurilor Activ emise de RATB.
Astfel, plata calatoriei nu se face direct din contul bancar, ci din contul portofelului electronic atasat. Acesta trebuie incarcat separat, la ghiseele RATB sau online. Banca ofera si optiunea unei reincarcari automate in limita a 10 lei, astfel incat portofelul electronic sa nu ramana nealimentat.
Motivul pentru care nu au fost unificate contul bancar si portofelul RATB, tine de limitarile tehnice ale platformelor existente pe mijloacele de transport.
“De ce sa arunci pe fereastra tehnologia existenta si sa mai astepti 3 ani pana cand poti emite un card cu care sa platesti direct din cont?”, a precizat Catalin Cretu, manager general al Visa Europe in Romania.
De asemenea, reprezentantii BCR au explicat ca si in Londra cardurile functioneaza dupa acelasi model, iar plata calatoriei direct din contul bancar este prevazuta a fi demarata abia in 2012, intr-o faza pilot.
Cardul permite plati contacless in magazine
Cardul emis de BCR include si tehnologia contactless, putand fi utilizat la plata cumparaturilor prin simpla apropiere de un cititor special. Pentru platile contactless mai mici de 100 lei nu se solicita introducerea codului PIN. Dincolo de acest prag, introducerea codului PIN devina obligatorie, ca o masura de siguranta.
Platile contactles cu noul card BCR sunt disponibile in prezent la Sensiblu, in reteaua hypermarketurilor Real si in statiile Rompetrol.
Pentru utilizarea cardului la comercianti, fie ca este vorba de plati la POS sau contactless, posesorii cardului primesc un bonus cash. Bonusul variaza intre 1% pentru cumparaturile de la supermarketuri si poate ajunge la 10% in cazul biletelor de intrare la muzee.
Administrarea cardului costa 4 lei pe luna
Banca nu percepe comision de emitere, dar administrarea contului si a cardului se ridica la 4 lei lunar. La emitere, clientii primesc bonus 10 lei in portofelul electronic, pentru a fi utilizati la plata calatoriilor cu RATB.
Pana in prezent banca a emis 1.300 astfel de carduri si are in vedere ca pe viitor sa lanseze si varianta de card de credit cu functie de plata a calatoriilor RATB.
Conform datelor regiei de transport, in prezent pe piata exista 1,3 milioane de carduri Activ disponibile, care ar putea fi transformate in carduri duale BCR.
Prin comparatie, in Londra, un oras cu peste 12 milioane de locuitori, exista 100.000 de posesori de carduri bancare cu functie de plata a calatoriei. O tehnologie similara este utilizata si in Hong Kong si Singapore.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News