In primele doua saptamani de functionare a programului Rabla, 21.000 de romani si-au dus masinile mai vechi de 10 ani la casat, primind cate un tichet valoric de 3.800 lei. Gradul de utilizare al tichetelor a fost insa destul de redus pana in prezent, doar 456 de autoturisme noi fiind achizitionate.
Pentru fiecare masina mai veche de 10 ani dusa la un centru de casare autorizat, proprietarul primeste un tichet valoric de 3.800 lei. Voucherul poate fi vandut sau folosit in nume propriu pentru a primi o reducere la achizitionarea unui autovehicul nou. Reducerea maxima pe un autovehicul nou este de 11.400 lei, contravaloarea a trei tichete valorice.
Pentru a satisface cat mai rapid solicitarile venite din partea populatiei, numarul tichetelor disponibile pentru persoanele fizice a fost suplimentat cu 10.000 de unitati, dintre cele 20.000 aferente persoanelor juridice.
Cele mai multe rable au fost casate in judetul Cluj. Aici, 1.420 de vehicule mai vechi de 10 ani au ajuns de pe sosele la centrele de casare. In Bucuresti, 1.232 de rable au disparut de pe strazi. In top, urmeaza judetul Dolj, cu 1.232 de autovehicule vechi casate in primele 2 saptamani ale programului si Ilfov - cu 872 de autovehicule.
Tichetele trebuie utilizate pana pe 23 noiembrie
Daca romanii s-au ingramadit anul acesta sa isi caseze rablele pentru a obtine un tichet de 3.800 lei, nu acelasi lucru se poate spune si despre utilizarea efectiva a acestora.
Doar 456 de autoturisme noi au fost achizitionate pana acum. Chiar daca pentru fiecare autoturism nou s-ar fi utilizat maximul de 3 tichete valorice, tot ajungem la doar 1.368 de tichete utilizate din cele 21.000 obtinute.
Cei care au in posesie un astfel de tichet trebuie sa stie ca acestea expira la 23 noiembrie, data limita de depunere a dosarului cu acte la un dealer in vederea achizitionarii unei masini noi prin programul Rabla. In consecinta, pana pe 23 noiembrie, tichetele trebuie utilizate in nume propriu sau vandute, ulterior devenind nule.
In consecinta, piata a fost invadata de anunturi de vanzare a tichetelor. Momentan preturile sunt cuprinse intre 1.500 si 2.000 lei, similare cu pretul la care cei interesati pot cumpara o rabla in stare de functionare.
Tichetul trebuie insotit de 3 documente
“Un alt mesaj pe care am vrut sa il mai transmitem romanilor este sa nu cada in eventuala capcana a unor doritori de profituri usoare, a unor doritori de falsificari de cupoane. Sa stie foarte clar ca daca doresc sa achizitioneze un cupon in cadrul programului Rabla, pe langa elementul de siguranta - asa, ca la bancnota - pe care il are, in mod obligatoriu, trebuie sa primeasca trei documente in copie legalizata”, a precizat prim ministrul Emil Boc.
La vanzare, un tichet trebuie obligatoriu insotit o copie legalizata a certificatului de inmatriculare, a certificatului de distrugere, precum si o copie legalizata a certificatului de radiere din evidenta circulatiei a rablei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News