OTP Bank a decis sa ajusteze dobanda la credite in functie de o formula clara si pentru o parte din clientii care au contractat imprumuturi inainte de 2009, cand folosirea unei dobanzi de referinta nu era obligatorie pentru banci. Cine nu semneaza actul aditional, ramane sa plateasca o dobanda mai ridicata.
Pe 27 decembrie 2008 a intrat in vigoare Ordonanta nr 174, initiata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), ce presupune o serie de limitari privind modul in care bancile pot modifica costurile totale ale unui credit. Prevederile ordonantei nu se aplica si clientilor care au semnat un contract de credit inainte de aceasta data.
Multe dintre persoanele care au obtinut imprumuturi inainte de 2009 au in contracte formulari vagi privind modul de ajustare a dobanzii, neexistand o regula clara.
Acesta este si cazul d-lui Ilie Georgescu din Bucuresti. El a ramas surprins de faptul ca OTP Bank nu i-a redus dobanda la creditul in franci elvetieni, cu toate ca in contract se preciza faptul ca "banca isi rezerva dreptul sa revizuiasca rata dobanzii in functie de politica bancii si de evolutia indicatorului Libor CHF la 3 luni", la care se adauga o marja de 5,5 puncte procentuale.
Libor CHF a inregistrat o scadere de la 3% in 2007 la 0,4% in prezent; dar OTP Bank si-a rezervat dreptul de a nu reduce dobanda la 5,9%.
OTP Bank ajusteaza dobanzile numai pentru cine semneaza acte aditionale
"In momentul in care Libor inregistra valori ridicate, am decis sa nu utilizam formula si sa mentinem dobanda la un nivel mai redus decat ar fi trebuit. Acum, ea este mai ridicata decat ar fi rezultat din formula", a mentionat Simona Stanciu, manager de produs la OTP Bank.
Ea spune ca in 2007, rata dobanzii ar fi trebuit sa fie 8,25%, insa banca a decis sa nu o majoreze peste 6,99%.
O alta motivatie data de banca pentru decizia de a nu reduce rata dobanzii a fost ca in contract nu se precizeaza in mod clar intervalele la care aceasta trebuie ajustata.
Totusi, OTP Bank nu elimina din start disponibilitatea de a opera o reducere de cost. Pentru a putea beneficia de acest lucru, d-nului Georgescu i-a fost propusa semnarea unui act aditional prin care se stabilesc intervalele la care se modifica rata dobanzii, in functie de o formula obligatorie.
"In cazul in care clientul va fi de acord si va semna actul aditional, noua formula de dobanda se va putea aplica incepand cu cea de-a doua zi ulterioara semnarii actului aditional", mai precizeaza reprezentantii OTP Bank.
100 de clienti au semnat acte aditionale
"Pana cand se va stii cu siguranta daca ordonanta se aplica sau nu retroactiv, cu clientii cu care intram in contact, aplicam prevederile acesteia", a precizat Adrian Chichita, directorul adjunct al departamentului retail din cadrul OTP Bank.
Acesta a tinut sa adauge ca nu a fost demarata o actiune de semnare de astfel de acte aditionale, dar ca pe masura ce clientii vin la banca si solicita acest lucru se poate pune la punct un astfel de document.
Noile contracte specifica in mod clar comisioanele aferente contului curent si taxele privind notificarile prin posta sau SMS pe care banca le transmite, precum si situatiile si termenele in care trebuie realizata notificarea.
In situatii similare cu ale d-lui Georgescu se mai afla alti 5.000 de clienti care au contractat credite cu ipoteca in franci elvetieni in perioada aprilie - august 2006, cu dobanda introductorie si dobanda variabila ulterioara. Dintre acestia, 100 de persoane au semnat actul aditional.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News