Datoria publica a Greciei devenit una cu risc mare de neplata, dupa ce Standard and Poor’s a scazut ratingul de tara. Oficialii ai UE, FMI si Bancii Centrale Europene s-au intalnit la Berlin pentru a gasi o solutie de salvare a Greciei si au ajuns la concluzia ca suma vehiculata initial, de 45 miliarde euro, s-ar putea sa fie mult subestimata.
Standard and Poor’s (S&P) a dus ratingul datoriei pe termen lung a Greciei in categoria de risc mare de neplata, din cauza problemelor de finantare cu care se confrunta sectorul public.
“Scaderea ratingului rezulta din noile evaluari cu privire la provocarile politice, bugetare si economice cu care se confrunta guvernul grec in efortul de a aseza datoria publica pe o traiectorie de scadere sustenabila”, a precizat analistul S&P, Marko Mrsnik.
Datoria publica creste necontrolat
Agentia considera ca optiunile guvernului se ingusteaza din cauza perspectivelor slabe de crestere economica, intr-un moment in care sunt necesare noi ajustari fiscale. Serviciul datoriei publice continua sa creasca, in ciuda eforturilor intreprinse de guvern pentru a consolida pozitia fiscala.
Din aceste motive, S&P considera ca perspectivele economice si fiscale ale Greciei nu mai justifica includerea datoriei in categoria cu risc scazut de neplata. Din estimarile agentiei, datoria publica este estimata sa ajunga la 124% din PIB in 2010 si al 131% din PIB in 2011.
Pe fondul cresterii costurilor de finantare, autoritatile elene au solicitat un sprijin de 45 miliarde euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Dupa ce au cazut de acord asupra sumei, acum toate partile implicate in negociere au ajuns la concluzia ca acesti bani s-ar putea sa nu fie suficienti pentru a salva Grecia, conform Deutsche Wellle. Astazi a avut loc o intalnire la Berlin, la care au participat reprezentanti ai UE, FMI si Bancii Centrale Europene, pentru a gasi o solutie.
Seful FMI, Dominique Strauss Kahn a afimat ca sumele necesare s-ar putea sa fie cu mult mai mari decat cele estimate initial, citeaza Bloomberg. Suma necesara care se vehiculeaza se ridica la 120 miliarde euro, nefiind insa confirmata oficial. In acest weekend, va avea loc o noua runda de negocieri la Atena.
Investitorii isi pierd rabdarea
Intre timp, investitorii incep sa-si piarda rabdarea, motiv pentru care randamentul titlurilor de stat a trecut de 20%. Prima de risc pentru obligatiunile de stat elene a urcat la maximul ultimilor 14 ani, precizeaza Reuters. In paralel, bursa de la Atena a inregistrat scaderi considerabile. Actiunile cotate au pierdut peste 20% de la inceputul anului, in timp ce titlurile emise de banci au inregistrat scaderi de pana la 35%.
In Atena, au avut loc chiar proteste publice, aproape 1.500 de functionari publici, studenti si anarhisti scandand marti in fata guvernului “Afara cu FMI si Uniunea Europeana!”, din cauza masurilor de austeritate pe care le va impune pachetul de salvare.
La nivel comunitar, euro a fost puternic afectat de criza elena, depreciindu-se fata de dolar in ultimele saptamani. Cursul EUR/USD a coborat de la aproape 1,40 pana spre 1,30, fiind atins minimul pe ultimele 12 luni.
Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat astazi ca toate bancile din Romania, inclusiv cele cu capital grecesc, au un nivel foarte bun de capitalizare, iar pe piata interbancara exista chiar un surplus de lichiditate. Din acest motiv, el spune ca populatia nu are motive de ingrijorare, cu privire la siguranta economiilor depuse la banci.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News