UniCredit Leasing a decis sa inghete la 4,24% valoarea Euribor utilizata in calculul dobanzii, in conditiile in care acesta este acum sub 1%. Motivatia companiei se bazeaza pe tulburarile financiare dar si prin prisma dorintei de a se alinia celorlalte societati de leasing si banci care au decis sa nu scada dobanzile la clienti.
Cand Euribor crestea in 2007 si 2008, UniCredit Leasing trimitea clientilor scrisori succinte prin care ii instiinta cu cat le-a crescut rata lunara.
“Baza de refinantare este valabila pentru trimestrul calendaristic urmator si se stabileste ca o medie a valorilor zilnice a cotatiilor Euribor 3 Months (n.r. - 3 luni) aferente celei de a doua luni a trimestrului anterior celui pentru care se face actualizarea. Acest lucru are ca efect o crestere a ratei de leasing actuale cu X euro”, se preciza in scrisorile primite de clienti.
In aceasta situatie s-a aflat si un client din Bucuresti care a contractat prin leasing pe firma doua autoturisme, in 2007 si 2008. Trimestrial, acesta a primit instiintari scurte prin care era anuntat ca rata lunara i-a mai crescut cu cativa euro ca urmare a cresterii indicelui Euribor.
Dobanda scade doar cand vor muschii finantatorului
In decembrie 2008, politica societatii a inceput sa se schimbe. Pentru prima oara, instiintarea succinta s-a transformat intr-o scrisoare pe doua pagini. “Ne face placere sa va aducem la cunostinta ca incepand cu 1 ianuarie 2009, valoarea dobanzii contractului dumneavoastra de leasing se va diminua in conformitate cu reducerea bazei de calcul (Euribor la 3 luni)”, se preciza in primul paragraf din scrisoare.
Astfel, noua valoare a Euribor luata in calculul dobanzii a fost actualizata la inceputul anului 2009 de la 4,96% la 4,24%.
“Aceasta modificare survine avand la baza contractul de leasing incheiat cu societatea noastra, respectiv Conditiile generale pentru Contractele de Leasing Financiar, articolul 3.2.2”, se explica in scrisoare.
Conditiile generale dau puteri sporite finantatorului
Placerea de a anunta clientilor ca le-a scazut dobanda nu a durat mult timp in randul echipei UniCredit Leasing. Asta deoarece, dupa 1 ianuarie 2009, clientul nu a mai primit nicio scrisoare similara, chiar daca Euribor incepuse sa o ia serios la vale.
In consecinta, din proprie initiativa, in octombrie 2009 a trimis o solicitare de ajustare a dobanzii conforma cu valoarea Euribor, care la acel moment scazuse sub 1%.
Raspunsul nu a intarziat sa apara, lamurindu-l ca din 1 ianuarie 2009, “UniCredit Leasing a luat decizia de a mentine nivelul Euriborului constant, la 4,24%”.
Surprinzator, decizia luata se bazeaza pe acelasi articol 3.2.2 din Conditiile Generale care a permis reducerea dobanzii in urma cu un an: “Finantatorul are dreptul de a ajusta Scadentarul Provizoriu in functie de modificarile suferite de baza de calcul precum si in functie de modificarile conditiilor de pe piata monetara/de capital”.
Mai mult, in scrisoarea primita se stipuleaza clar ca societatea de leasing isi rezerva dreptul de a modifica dobanda in situatia in care indicele Eurobor cunoaste o evolutie crescatoare iar daca situatia in piata se va imbunatati “vom decide daca vom interveni in sensul scaderii Euriborului”.
UniCredit: clientul ar trebui sa fie multumit ca nu i-am crescut si marja
In corespondenta ulterioara pe care clientul a avut-o cu reprezentantii UniCredit Leasing, acesta a incercat sa sublinieze faptul ca un contract comercial se bazeaza pe principii de egalitate si reciprocitate, conform valorilor asumate de grupul UniCredit, iar alte societati de leasing au mers pe o politica de actualizare a indicelui Euribor.
Raspunsul de la compania de leasing a venit insa mereu acelasi: contractul semnat este indeajuns de acoperitor prin clauzele aferente pentru a impune ce costuri consideram de cuviinta.
“Articolul anterior mentionat sublinieaza (sic!) un drept si nu o obligatie, care poate fi exercitat in functie de aprecierea Finantatorului, in modificarea bazei de calcul”, i se transmite intr-o scrisoare ulterioara.
Mai mult, clientului i se aminteste ca ar trebui chiar sa fie bucuros ca s-a ales doar cu o inghetare a costurilor si nu cu o majorare, iar reprezentantii UniCredit Leasing au recunoscut ca practica este, de altfel, una des intalnita si la alti finantatori.
“Mentinand aceasta valoare constanta, ne aliniem pietei alaturi de celelate companii de leasing si banci, si incercam astfel sa ne protejam reciproc colaborarea, tinand cont de faptul ca suntem o companie, care la randul nostru, ne refinantam in valuta”, se precizeaza cuvant cu cuvant in scrisoarea trimisa clientului.
“De asemenea, comparativ cu alte institutii financiar-bancare, incercam sa mentinem valoarea Euriborului si sa nu intervenim prin cresterea marjei care ar fi generat, totodata, o dobanda mult mai mare”, se continua in scrisoare.
Pentru unii clienti se poate, altii raman cu costuri exorbitante
In final, UniCredit Leasing a decis sa nu mai raspunda clientului care solicita detalii referitor la cum este calculata rata lui de dobanda nemodificata de 1 an.
“Va mentionam faptul ca societatea noastra isi mentine punctele de vedere expuse anterior, care acopera in totalitate informatiile solicitate. Prin urmare, ne rezervam dreptul de a nu mai da curs solicitarilor dumneavoastra cu privire la acest aspect”, a fost ultimul mesaj primit de client.
Nici atunci cand au fost contactati de Conso.ro, reprezentantii UniCredit Leasing nu au oferit detalii suplimentare. “Indicele de referinta Euribor poate fi sau nu actualizat in functie de tipul de contract, conform legislatiei in vigoare, incepand cu luna decembrie 2009”, au precizat oficialii companiei.
Din decembrie 2008, insa, legislatia privind protectia consumatorului prevede un comportament cu totul opus. Bancile si societatile de leasing sunt obligate sa utilizeze in calculul dobanzii indici transparenti, precum Euribor si sa si actualizeze periodic valorile acestora.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News