Creditele acordate de bancile romanesti au costuri foarte ridicate, indiferent de moneda de imprumut. Chiar daca dobanzile au mai scazut usor, costurile sunt inca mult umflate, bancile incercand sa-si acopere in acest fel pierderile mari pe care le inregistreaza cu creditele neperformante.
In mai putin de o luna, Romania implineste 3 ani de cand este membra a UE. Din punct de vedere al clientilor bancilor, nu s-ar putea spune ca s-au observat mari imbunatari. Ba, dimpotriva!
Inapoi cu 7 ani
Toata lumea se astepta ca dobanzile la credite sa se alinieze usor catre nivelurile din zona euro. In acest moment, ele sunt la fel de indepartate ca si in 2002. Si atunci, dobanzile la euro se aflau la minime istorice, iar bancile de la noi se intreceau in a oferi clientilor credite cu marje de 7-8 puncte procentuale peste Euribor.
Situatia se repeta si acum. Dupa octombrie 2008, marjele la credite au urcat subit, in contradictie atat cu evolutiile de pe pietele internationale, dar si cu politica monetara mai relaxata promovata de BNR.
In august 2009, dobanda anuala efectiva (DAE) la creditele ipotecare ajunsese la 4% in zona euro, coborand chiar la mai putin de 3% in Irlanda, Spania, Portugalia si Irlanda, potrivit Eurostat. La noi, DAE medie se situa la 8%.
Clientii buni platesc si pentru restantele altora
Dupa declansarea crizei financiare, bancile vest-europene au coborat dobanzile la credite, ca urmare a relaxarii conditiilor de pe piata monetara.
In schimb, bancile de la noi au reactionat in sens invers si au tinut dobanzile sus, pentru a-si acoperi pierderile foarte mari pe care le-au acumulat. De vina sunt imprumuturile acordate in trecut intr-un mod mult prea lejer. Prin dobanzile inalte, bancile au transferat indirect catre clientii buni platnici si ratele pe care cei supraindatorati nu si le mai permit.
Ponderea creditelor restante a ajuns la 17% in septembrie 2009, fata de 7-8% in urma cu 12 luni, conform datelor BNR.
Gradul ridicat de neperformanta a determinat, totodata, o inasprire fara precedent a conditiilor de creditare. Daca inainte, creditele se acordau foarte usor, acum bancile au trecut in extrema cealalta si analizeaza exagerat de dur orice solicitant.
In aceste conditii, chiar si clientii care in mod normal ar fi eligibili, se confrunta in prezent cu un acces dificil la finantare, indiferent de suma pe care doresc sa o imprumute.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News