top banner

Luna iulie ar trebui sa aduca scaderi masive ale dobanzilor la credite

28 Iunie 2009 | Autor: Alexandra Popa

O serie de banci trebuie sa actualizeze, din iulie, dobanzile la credite pentru toti clientii. Cum indicii Euribor si Robor au inregistrat o tendinta puternica de scadere, ratele lunare ar trebui sa se diminueze semnificativ in multe cazuri. Dobanzile in lei se pot reduce cu pana la 5 puncte procentuale.
 
O parte importanta dintre bancile si institutiile financiare nebancare isi actualizeaza dobanzile o data la 3 sau 6 luni, pentru toti clientii, in functie de evolutia Euribor - pentru creditele in euro - sau Robor - pentru creditele in lei.
 
Alpha Bank, ATE Bank, GE Money, Banca Transilvania si UniCredit Tiriac Bank isi ajusteaza dobanzile in fiecare an la 31 decembrie si 30 iunie, in functie de valorile indicilor, la care adauga o marja fixa.
 
Raiffeisen Bank actualizeaza dobanzile la credite tot de doua ori pe an, insa ia in considerare media Euribor sau Robor din ultimele 30 zile anterioare actualizarii, in timp ce GarantiBank prefera sa modifice dobanzile la 1 februarie si 1 august.
 
Banca Romaneasca, CEC Bank sau Libra Bank actualizeaza pentru toti clientii dobanda de patru ori pe an in functie de valorile Euribor sau Robor de la finalul fiecarui trimestru, in timp ce OTP Bank va lua in considerare la 1 iulie valoarea indicilor din 15 mai.
 
Restul bancilor utilizeaza la momentul acordarii creditului valoarea Euribor sau Robor din ziua respectiva, urmand ca actualizarea sa se faca pentru fiecare client in parte, individual, o data la 3 sau 6 luni.
 

Rate mai mici in aceasta vara

 
Prin urmare, clientii ar trebui sa se astepte la o scadere semnificativa a ratelor lunare, avand in vedere ca indicii monetari de referinta au scazut considerabil in ultimele luni.
 
Euribor a coborat de la 3% in decembrie 2008 la 1,3% in prezent, in timp ce Robor s-a redus de la 15,5% la aproximativ 10,7%, in aceeasi perioada.
 
Pentru un credit de 50.000 euro, contractat pe 30 ani, scaderea dobanzii cu 1,7 puncte procentuale ar insemna o reducere a ratei lunare cu aproximativ 65 euro.
 
La creditele in lei, impactul este si mai mare. Pentru un imprumut de 200.000 lei pe 30 ani, reducerea Robor cu aproape 5 puncte procentuale s-ar traduce prin scaderea ratei lunare cu 820 lei.
 

Unele institutii gasesc portite sa mentina dobanda sus

 
Nu toate institutiile de credit respecta insa prevederile contractuale si se leaga de clauze din contracte, mai mult sau mai putin corecte, pentru a "ingheta" valorile Euribor sau Robor la nivelurile mari din trecut.
 
Spre exemplu, unul din cazurile tratate si de Conso.ro, este cel al GE Money, care a decis sa pastreze nemodificat, din vara lui 2008, nivelul Euribor la 5%.
 
Alte banci continua sa actualizeze dobanzile dupa valoarea indicilor, dar recurg la majorarea marjelor, pe motiv ca valoarea garantiilor a scazut sub nivelul creditului. In acest fel, clientii nu mai beneficiaza - integral sau deloc - de avantajelor evolutiilor ratelor de dobanda de pe pietele monetare. Acesta este cazul Piraeus Bank, unde 1.700 de clienti au suportat deja o majorare a marjei de dobanda de 2 puncte procentuale in timp ce alti 1.300 au fost chemati la banca pentru a discuta marirea si semna un act aditional in acest sens, in cazul in care sunt de acord.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul