top banner

Creditele au dobanzi mai mici, dar raman scumpe

17 August 2009 | Autor: Marius Serban

Ratele dobanzilor la credite au inceput sa scada mai rapid in ultima vreme, dupa ce in perioada anterioara au avut loc scaderi agresive ale randamentelor platite la depozite. Cu toate acestea, costul creditelor ramane extrem de ridicat, fiind de trei ori mai mare decat in zona euro.
 
Rata medie a dobanzii la ofertele de credite ipotecare in euro a coborat sub pragul de 9%, cel mai mic nivel de la inceputul anului, potrivit statisticilor Conso.ro. Scaderea dobanzilor a inceput timid inca din luna aprilie, insa a inceput sa prinda viteza abia in ultimele luni. 

O tendinta similara s-a produs si in cazul creditelor in lei pentru locuinte, unde ratele dobanzilor au revenit in jurul valorii de 15%.

Depozitele tin sus costul creditului

 
Aceste evolutii au fost posibile, in principal, datorita faptului ca bancile au redus serios in ultima vreme randamentele platite la depozite. Pe fondul crizei financiare, ele majorasera aceste dobanzi extrem de mult, in dorinta de a preveni retragerea banilor de catre deponenti.
 
Daca in urma cu cateva luni, dobanda medie la depozitele in lei trecea de 16%, acum bancile platesc in medie intre 9-10%.
 
Randamentele la depozite nu au atins insa nivelul lor de echilibru, astfel ca noi scaderi de dobanzi sunt de asteptat atat la produsele de economisire cat si la credite. In plus, daca tinem cont de reducerea rezervelor minime obligatorii de catre BNR, costul creditelor are motive suplimentare ca sa mai intre la apa.
 

Marje de dobanda ridicate

 
In prezent, imprumuturile pentru populatie sunt in continuare foarte scumpe. Acest lucru s-ar putea sa nu sara imediat in ochi, mai ales daca facem referire doar la nivelul dobanzii. De exemplu, o dobanda de 8,9% la un credit ipotecar in euro nu ar parea prea mult la prima vedere.
 
Dobanda ascunde insa o marja de dobanda neobisnuit de mare. In prezent, Euribor a coborat la doar 0,9%, ceea ce inseamna ca marja de dobanda este de 8 puncte procentuale.
 
Desi in ultimele luni, marja a scazut pe ansamblul pietei de la 8,5% la 8%, mai este insa un drum lung de parcurs pana la marje de 2-3 puncte procentuale, cat se inregistra in urma cu un an.
 
Ce implicatii are aceasta marja asupra celor care iau credite? E bine de stiut ca ratele dobanzilor fluctueaza permanent pe parcursul ciclului economic. Atunci cand economia intra in recesiune, dobanzile sunt reduse pentru a impulsiona activitatea economica. Iar cand economia prinde avant, dobanzile sunt majorate pentru a tempera cererea.
 

Costuri triple fata de zona euro

 
Dobanzile interbancare la euro se situeaza acum la minime istorice. In timp, dupa ce actuala criza economica va trece, indicele Euribor va reveni la valori mai normale, de 2-3%.
 
Mai mult, este posibil ca indicele Euribor sa revina chiar la valori de 5% in cei 30 de ani in care se acorda un credit ipotecar. In aceste conditii, dobanda actuala de 9% ar putea urca lejer la 11-12%, chiar cu riscul de a atinge ocazional 14%. Evident un credit ipotecar in euro cu o astfel de dobanda nu este deloc ieftin.
 
In schimb, in zona euro, bancile profita de nivelul extrem de scazut al indicelui Euribor pentru a acorda credite super-ieftine. Rata medie a dobanzii la creditele ipotecare este de numai 3,13%, de aproape trei ori mai mica decat la noi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul