top banner

Prima Casa: avansul minim poate fi mai mare de 5% pentru locuintele de pana in 60.000 euro

06 Septembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Avansul minim la creditele obtinute prin Programul Prima Casa poate fi mai mare de 5% chiar si in cazul locuintelor cu o valoare mai mica de 60.000 euro. Daca valoarea din raportul de evaluare este sub pretul de achizitie, clientii trebuie sa dispuna de bani suplimentari pentru a achita un avans mai mare.
 
Unul din avantajele programului Prima Casa este ca solicitantii de credite trebuie sa dispuna de un avans redus. Acesta a fost stabilit la minim 5% din pretul de achizitie pentru locuintele de pana in 60.000 euro. Dincolo de acest prag, avansul minim creste, el fiind egal cu diferenta dintre pretul de achizitie si pragul de 57.000 euro.
 
In realitate, insa, avansul minim poate fi ceva mai mare, astfel ca solicitantii de credite ar fi bine sa aiba pregatite sume suplimentare de bani, pentru a putea accesa un imprumut.
 

Raportul de evaluare decide nivelul avansului

 
Probleme pot sa apara in urma raportului de evaluare. Daca valoarea evaluata este sensibil mai mica decat pretul de achizitie, atunci avansul minim creste si el. In aceste situatii, bancile finanteaza 95% din valoarea evaluata a casei, diferenta urmand a fi platita de client din surse proprii.
 
De exemplu, o persoana achizitioneaza un apartament la pretul de 50.000 euro. In urma evaluarii, locuinta reiese ca valoreaza numai 40.000 euro. In acest caz, valoarea creditului nu va putea depasi 95% din cei 40.000 euro, adica 38.000 euro.
 
Prin urmare, avansul minim de care trebuie sa dispuna clientul va fi 12.000 euro. In procente, avansul va fi de 24%, de aproape 5 ori mai mult decat s-ar fi asteptat initial solicitantul.
 

Preturi instabile pe piata imobiliara

 
Desi reprezentantii bancilor dau asigurari ca sumele evaluate nu se indeparteaza prea mult de preturile din piata, este posibil ca in anumite cazuri diferentele sa fie destul de importante.
 
Cum volumul tranzactiilor pe piata imobiliara este extrem de redus, acest lucru face ca diferentele de pret sa fie mai ample decat in mod normal. In asemenea conditii, este greu de stabilit un reper cu privire la cat valoreaza o locuinta, mai ales daca avem in vedere lipsa de transparenta de pe aceasta piata. Fenomenul se observa chiar si pe pietele cu maxima transparenta – cum este bursa – unde actiunile putin lichide urca si coboara mult mai usor decat restul.
 
In plus, preturile la imobile au scazut puternic in acest an si este posibil ca programul Prima Casa sa stimuleze proprietarii sa ceara mai mult in aceasta perioada. Automat acest lucru ar putea face ca intre rapoartele de evaluare si preturile din piata sa apara diferente in crestere.
 
In general, bancherii spun ca locuintele tind sa fie evaluate mai aproape de pretul tranzactiei la locuintele noi, in timp ce la apartamentele vechi, pot sa apara diferente mai importante.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul