top banner

Euro se baricadeaza la 3,50 lei

02 Septembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Leul s-a apreciat usor fata de euro in luna august profitand de incetinirea cresterii economice din Europa Centrala. Analistii previzioneaza o stagnare a cursului in urmatoarea perioada in ciuda vestilor bune privind situatia economica a Romaniei. Pe pietele internationale, dolarul a inceput sa recupereze ecartul fata de principalele valute.
 
Pe parcursul lunii august, leul a castigat 2,5% in raport cu moneda unica europeana. Aprecierea s-a produs pe fondul cresterii dobanzii de referinta de catre BNR, pana la 10,25%. Pentru luna septembrie, analistii cred ca euro va fluctua in jurul valorii de 3,5 lei.
 
“Evolutia EUR/RON in septembrie va fi influentata de achitarea facturilor pentru importurile de energie de la sfarsitul lunii. Trebuie luat in calcul faptul ca trecem de perioada de somnolenta din vara, iar speculatorii vor fi din ce in ce mai activi”, spune Ciprian Dascalu, dealer la Millennium Bank. El crede ca euro va evolua in intervalul 3,45-3,60 lei in urmatoarele 30 de zile.
 
In ceea ce priveste influenta cresterii economice de 8,8% asupra cursului, Dascalu spune ca este important de stiut originea contributiilor la PIB. Daca aceasta crestere are sustinere doar din partea anumitor ramuri, cum ar fi agricultura, atunci nivelul bun al cresterii economice nu poate ajuta leul sa castige foarte mult in raport cu euro.
 
La sfarsitul anului, Dascalu spune ca ne putem astepta la un curs EUR/RON intre 3,45 si 3,50, o evolutie precisa putand fi greu de apreciat, din cauza reducerii numarului de tranzactii de pe piata interbancara in luna decembrie.
 
Analistii BRD sunt de parere ca o crestere economica de 8,8% sustinuta de perspectiva scaderii inflatiei si de cresterea investitiilor straine directe vor influenta pozitiv moneda nationala. Insa, datorita conjuncturii economice din regiune, economistii spun ca nu se poate conta pe o scadere a cursului EUR/RON sub pragul de 3,50. Drept urmare, analistii BRD se asteapta ca leul sa fie tranzactionat in intervalul 3,50-3,55.
 
Revenirea dolarului
 
Incepand cu luna august, dolarul a inceput sa se aprecieze puternic fata de celelalte valute. Din 2006, moneda americana s-a depreciat puternic, atingand maximul istoric de 1,6038 fata de euro la mijlocul lui iulie.
 
In prezent, dolarul a recuperat toata “pierderea” din 2008, ajungand in proximitatea valorii de 1,45 dolari pentru un euro.
 
Intarirea dolarului are la baza inrautatirea conditiilor economice din Europa. In acest sens, este relevanta declaratia ministrul britanic al finantelor, Alistair Darling, care a afirmat ca economia Marii Britanii se confrunta cu cea mai mare criza din ultimii 60 de ani. Neincrederea in economie a ministrului s-a vazut si in piata. Lira sterlina s-a depreciat sever, inregistrand noi minime istorice in raport cu moneda unica europeana.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta