Persoanele fizice pot deveni agenti de distribuire a unitatilor de fond, conform modificarilor aduse la regulamentul privind functionarea fondurilor mutuale. Pana acum, singurele canale alternative de distributie erau bancile sau societatile de brokeraj, la care s-a adaugat recent si internetul.
Agentii trebuie sa lucreze cu o singura societate de administrare, in baza unui contract. Ei vor trebui sa fie autorizati de catre Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM).
Administratorii de fonduri spun insa ca punerea in practica este mai dificila. Motivul principal sunt costurile ridicate pe care le presupune angajarea unor astfel de agenti.
“Desi este adevarat ca plata comisionului datorat agentului se face la succes (nr – cand se incheie un contract de adeziune), nu trebuie neglijate nici costurile cu instruirile pe care trebuie sa le sustinem, cu materialele de publicitate puse la dispozitia acestora, precum si cu autorizarea sau retragerea autorizarii de catre CNVM”, a afirmat presedintele SIRA, Marius Olteanu.
Administratorii de fonduri spun insa ca mult mai avantajoasa ar fi fost colaborarea directa cu brokerii de pensii, credite sau asigurari, evitandu-se astfel o pierdere de bani si timp cu trainingurile ce trebuiesc sustinute.
“Instructiunea CNVM are o alta forma decat s-a propus. Discutiile initiale cu Comisia faceau referire in primul rand la apelarea la brokeri care au acumulat deja o experienta in vanzari”, a explicat si Dorin Danescu, presedintele Star Asset Management.
Comisioanele ar fi oricum prea mici pentru a fi atragatoare
Administratorii de fonduri spun ca si comisoanele care ar urma sa le ofere acestor agenti pentru investitorii atrasi nu ar fi prea mari. Motivul tine de faptul ca nivelul comisioanelor de subscriere este prea mic sau nu se percepe deloc. In acest ultim caz, plata ar urma sa fie facuta din comisioanele de administrare ale fondului.
“Comisioanele care ar reveni agentilor nu cred ca ar fi considerate ca fiind atractive. Cel mai probabil nivelul acestora ar fi destul de mic”, a adaugat Olteanu.
Cu toate acestea, managerii de fonduri nu sunt reticenti in totalitate in fata noului canal de distributie, fiind programate simulari pentru a vedea care sunt costurile reale.
Vanzarea se poate face si prin telefon
Noul regulament permite investitorilor sa se adreseze administratorilor de fonduri si telefonic pentru a-si exprima dorinta de a investi intr-un astfel de produs sau dimpotriva, pentru a-si retrage suma acumulata.
Societatea de administrare este obligatia in acest caz sa pastreze conversatiile telefonice pe o perioada de minim 5 ani. Tranzactia efectiva nu se face decat in momentul in care se face dovada primirii de catre investitor a documentelor fondurilor.
Plata urmeaza apoi sa fie facuta de catre client doar prin ordin de plata, numerarul fiind exclus.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News