top banner

Bancile au inceput sa ieftineasca creditele mai cu spor

22 Decembrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

In ultimele saptamani, bancile au inceput mai intai timid, apoi din ce in ce mai vizibil sa ieftineasca imprumuturile acordate persoanelor fizice. Din pacate, doar clientii noi beneficiaza de aceste reduceri, in timp ce persoanele care au apucat deja sa se imprumute la costuri mult mai mari cu ceva timp in urma, ar putea deja sa se refinanteze.

Bancile romanesti au inceput sa faca miscari bruste in ajustarea dobanzilor la credite dupa o perioada lunga, in care singurul motiv pentru care finantarile pareau mai ieftine era scaderea indicilor de referinta Euribor sau Robor.

In prezent, creditele acordate de bancile mari devin mai ieftine cu pana la 2 puncte procentuale peste noapte, in avantajul celor care au “apucat sa intarzie” cateva zile cu depunerea dosarului.  Intentiile de ieftinire nu au fost anuntate, astfel incat cei care s-au grabit cu documentele au simtit pe propria piele ce inseamna sa fii ghinionist.

Miscari ample de ieftinire a creditelor

Se pare ca nici atunci cand vine vorba de scumpiri, dar nici in cazul ieftinirii creditelor, bancherii nu glumesc. Doritorii de imprumuturi au putut vedea, cu o intensitate mai degraba caracteristica bursei, cum marjele aplicate peste Euribor si Robor scad vazand cu ochii.

Una dintre bancile care in ultimele luni a inceput ofensiva ieftinirii finantarilor acordate populatiei a fost UniCredit Tiriac Bank. Prima oara, pe 12 noiembrie, banca a decis sa taie 1,55 procente din marjele de dobanda aferente creditelor ipotecare si imobiliare in euro.

Pe 7 decembrie, UniCredit a mai coborat cu 1,5 puncte procentuale marjele de dobanda atat pentru creditele cu ipoteca in euro, cat si pentru cele in lei.

BRD a mers pe o singura corectie sanatoasa a costurilor percepute in urma cu cateva zile. Creditele pentru locuinta s-au ieftinit cu pana la 2,5 procente, atat la lei cat si la euro.

Si Banca Romaneasca a redus costurile cu pana la 2 puncte procentuale tot la imprumuturile cu ipoteca, iar Volksbank a lansat o oferta speciala pentru clientii care detin un pachet de cont curent. De asemenea, si solicitantii de credite de locuinta de la Alpha Bank beneficiaza de dobanzi reduse cu 1,5 procente, insa numai daca cererea de finantare este depusa pana la finalul anului.

Alaturi de bancile mari, si cele de dimensiuni mai reduse si IFN-urile au procedat intr-un mod similar. Astfel, la inceputul lunii noiembrie, GE Money a taiat un punct procentual din costul creditelor cu ipoteca in euro, Carpatica a ieftinit creditele cu pana la 4,4 procente creditele in lei si cu 2,6 procente pe cele in euro.

Clientii vechi raman captivi

Clientii care au apucat totusi sa ia un credit in urma cu doar cateva saptamani se vad acum pusi in postura de a scoate din buzunar sume simtitor mai mari din cauza grabei. Iar situatia nu se amelioreaza in timp, deoarece marjele specificate in contracte raman fixe pe intreaga perioada de creditare.

Singura modalitate prin care marja ar putea sa se reduca ar fi prin semnarea unui act aditional in acest sens, insa este putin probabil ca bancile sa vina cu astfel de propuneri care le-ar diminua veniturile.

Solutia ramasa pentru cei care au luat un credit in trecut, la costuri mai ridicate, dar doresc sa beneficieze de noile oferte ale bancilor este refinantarea. Aceasta presupune insa realizarea unui nou dosar de credit si plata comisioanelor de analiza si acordare.

In plus, refinantarea implica si plata comisionului de rambursare anticipata in vederea stingerii creditului vechi, chiar in cazul in care noul imprumut este obtinut de la aceeasi banca. Iar acesta este un cost deloc de neglijat, avand in vedere ca ajunge si la 5% din suma datorata.

Top credite imobiliare (50.000 euro pe 25 ani)

Banca
Denumire credit
Rata lunara
DAE
Volksbank
Casa - EURO
336,4 euro
6,96%
Banca Romaneasca
Credit pentru casa
352,5 euro
7,47%
BRD
Habitat
373,5 euro
7,61%
Banca Italo-Romena
Credit Imobiliar
306,1 euro (+ 375 euro comision anual)
7,77%
Emporiki Bank
Credit imobiliar
344,5 euro
7,81%
Millennium Bank
Credit ipotecar
360,4 euro
7,87%

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul