Fondul de Garantare a realizat a doua realocare a plafoanelor destinate fiecarei banci in parte in cadrul programului Prima Casa. Cele mai mari suplimentari le-au primit Alpha Bank si Banca Transilvania, de cate 15 milioane euro, in timp ce CEC Bank a fost penalizata prin diminuarea plafonului, de la 22,5 milioane euro la 6 milioane euro.
O data la 3 luni, Fondul de Garantare realizeaza o analiza a modului in care bancile au reusit sa utilizeze plafoanele puse la dispozitie si, in functie de succesul obtinut si de estimarile pentru perioada urmatoare, reimparte fondurile totale puse la dispozitia fiecarei banci.
O miscare similara a avut loc si in luna octombrie a anului trecut. La momentul respectiv, bancile mari au fost favorizate: BCR si-a majorat plafonul cu 35%, de la 312 milioane euro la 420 milioane euro, iar nivelul initial pentru BRD a crescut de la 171 milioane la 250 milioane euro, respectiv cu 45%.
De data aceasta insa, bancile mari nu au mai obtinut fonduri suplimentare, din totalul neutilizat de bancile de talie mica si medie.
In consecinta, din totalul de 1 miliard de euro, BCR a ramas cu 420 milioane euro, BRD a scazut de la 250 milioane la 242 milioane euro, iar Raiffeisen Bank are cu 9 milioane euro mai putin, respectiv 33,88 milioane euro.
CEC Bank si-a vazut limita pusa la dispozitie drastic diminuata, de la 22,8 milioane euro la doar 6 milioane euro, dupa ce si in octombrie Fondul realizase o miscare similara.
Si Volksbank si-a vazut plafonul diminuat de la 19 milioane euro la 10 milioane euro, iar Bancpost are de acum tot 10 milioane euro, cu 0,7 milioane mai putin. De asemenea, si Piraeus Bank a pierdut 6 milioane euro si a ajuns la un plafon actual de 20 milioane.
Suplimentari au fost acordate pentru Banca Transilvania (+15 milioane euro), Alpha Bank (+15,7 milioane euro), Millennium Bank (+5 milioane euro), Banca Romaneasca (+8 milioane euro) si UniCredit Tiriac Bank (+6 milioane euro).
Cele mai mici alocari le au in continuare Emporiki Bank – 2,7 milioane euro, alaturi de Credit Europe Bank si OTP Bank – fiecare cu 3,47 milioane euro.
ATE Bank a reusit sa isi mentina plafonul de 6,5 milioane euro. La fel, GarantiBank si Bank Leumi au ramas cu cate 5, respectiv 7 milioane euro.
Termen final pentru forma actuala a programului: 15 februarie
Programul Prima Casa va continua in formula actuala numai pana la mijlocul lunii februarie. Aceste plafoane vor putea fi utilizate pentru a garanta credite imobiliare, pentru cumparare sau constructie, cu antecontracte semnate cel tarziu pe 15 februarie 2010.
Toti cei care nu au reusit sa isi gaseasca locuinta visata pana la aceasta data, vor fi nevoiti sa astepte cadrul legislativ care va reglementa noua etapa a programului.
Conform premierului Emil Boc, noua forma va pune accentul pe garantarea de credite destinate constructiei de imobile si mai putin pe cumpararea de locuinte vechi.
O prima incercare in acest sens a fost realizata in octombrie, odata cu prima realocare de fonduri, cand fiecarei banci i-a fost impus ca minim 12% din intreg plafonul sa fie utilizat in vederea finantarii constructuiei . Aceasta limitare nu a mai fost pastrata insa cu ocazia celei de-a doua realocari.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News