Raiffeisen Bank a introdus debitul direct interbancar, metoda de plata cea mai folosita in Occident. Prin acest serviciu, se mandateaza banca pentru a achita facturile catre furnizori. Dupa semnarea contractului, singura grija a clientului va fi sa alimenteze din timp contul propriu cu banii necesari pentru efectuarea platii.
Debitul direct exista de mai mult timp in oferta bancilor. Problema principala era ca atat clientul cat si furnizorul erau obligati sa aiba cont la aceeasi banca. Astfel, efectuarea platii era conditionata de existenta unui cont colector deschis de furnizor la aceeasi institutie. Debitul direct interbancar depaseste acest inconvenient, pentru ca banca ia banii din contul clientul si ii transfera la institutia de credit unde furnizorul are deschis cont. In prezent, Raiffeisen si BRD ofera acest serviciu pentru populatie, iar Citibank ? pentru agentii economici.
Pentru a incheia un mandat de debit direct la Raiffeisen, clientul trebuie sa se prezinte la banca cu o factura sau cu alt document emis de furnizor, din care sa reiasa detaliile platilor. Dupa semnarea contractului, ii revine clientului obligatia de a informa compania respectiva despre modul in care se vor efectua platile. Acest ultim pas este necesar deoarece serviciul a fost lansat recent, astfel ca banca nu a incheiat inca parteneriate cu furnizorii de utilitati. Potrivit reprezentantilor bancii, acest demers urmeaza a se realiza in perioada urmatoare.
In schimb, BRD are deja incheiate parteneriate 35 de facturieri locali si nationali, printre care Vodafone, Orange, Electrica Muntenia Nord, iar in curand si cu Electrica Transilvania Nord, Distrigaz Sud si Boom TV.
In prezent, la Raiffeisen, este necesar ca factura sa fie emisa pe numele titularului de cont. Prin urmare, persoanele care stau cu chirie nu pot beneficia de acest serviciu. La BRD, insa, clientul poate solicita bancii sa accepte debitarea directa pentru facturile emise si pe numele altei persoane.
Dupa incheierea mandatului, banca va achita in fiecare luna facturile, iar singura grija a clientului va fi sa alimenteze din timp contul propriu cu banii necesari pentru efectuarea platii.
La Raiffeisen Bank, banii sunt retrasi din cont cu o zi inainte de data scadentei, costul unei tranzactii fiind de 1,5 lei. La BRD, tarifele pentru debit direct sunt aceleasi cu cele pentru platile interbancare. ? De regula, comisionul Transfond (n.r. ? compania care gestioneaza sistemul de plati interbancare) de 0,75 lei pe tranzactie este suportat de banca cu care facturierul a incheiat conventia pentru debit direct intrebancar. Durata efectuarii operatiunii este de 3 zile lucratoare ?, afirma Geo Bavro, directorul Directiei Monetica si Canale la Distanta din cadrul BRD.
Debitul direct reprezinta una dintre cele mai sigure si comode metode de plata a facturilor, cazurile de frauda fiind extrem de rare potrivit experientei internationale. In plus, clientul poate stopa oricand plata, daca suma inscrisa in factura nu corespunde cu realitatea. Avand in vedere ca facturile se emit cu cel putin 7 zile lucratoare inainte de scadenta, clientii pot solicita intr-o prima faza furnizorului sa rectifice suma datorata in acest interval.
? Daca totusi nu reuseste sa convina cu furnizorul asupra sumei datorate, platitorul poate solicita bancii revocarea mandatului, pe baza unei notificari scrise ?, precizeaza Raluca Grozavu, Product Coordinator la Directia Cash Managenent din cadrul Raiffeisen Bank. In urmatoarea zi lucratoare, mandatul de debit direct se suspenda.
In Occident, debitul direct reprezinta cea mai populara metoda de plata a facturilor. De exemplu, in Marea Britanie, 48% dintre facturile emise cu frecventa regulata sunt achitate in acest fel si numai 16% prin cecuri, 11% prin numerar si 6% prin carduri. Preferinta pentru debit direct a fost incuraja insa atat de banci cat si de furnizorii de servicii.
In acest sens, institutiile de credit britanice garanteaza integral platile efectuate, iar in eventualitatea oricarei erori apartinand bancii sau furnizorului, clientul primeste imediat banii inapoi. In plus, furnizorii de servicii ofera clientilor reduceri importante de pret, daca facturile sunt achitate prin direct debit. Aceasta metoda avantajeaza companiile deoarece isi pot colecta veniturile intr-o maniera mai ieftina, iar multe dintre firme impart cu clientii economia de costuri obtinuta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News