In 2009, 256 de familii de tineri au beneficiat de subventia de maxim 15.000 euro de la stat pentru constructia unei locuinte prin credit. Cele mai multe solicitari au venit din zona Moldovei si din sectorul 6 al Capitalei, unde statul a pus umarul la constructia a 117 imobile. In total, sumele acordate au ajuns la peste 10 milioane lei.
In anul 2009 au fost acordate de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDTR), un numar de 256 de subventii pentru construirea de locuinte prin credit. Beneficiarii acestor sume sunt tinerii pana in 35 ani care nu au mai detinut nicio locuinta anterior sau familiile evacuate.
Moldova si sectorul 6 au luat 90% din subventii
Din cele 256 de subventii acordate anul trecut, 117 au fost acordate pentru constructia de locuinte in sectorul 6 al Capitalei, 72 in judetul Bacau si 32 in judetul Neamt, conform datelor furnizate de MDRT. Restul judetelor au beneficiat de un maxim de 4 subventii.
“Fondurile de la bugetul de stat aprobate initial pentru program in 2009 au fost de 5 milioane lei. In luna noiembrie a anului 2009, fondurile alocate programului au fost suplimentate, valoarea totala a fondurilor in anul 2009 fiind de 10,25 milioane lei”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii MDRT.
Suma a fost utilizata aproape integral, la finalul lunii decembrie ramanand doar 377 de lei nealocati.
“Nu au fost cazuri de acordare a subventiei pentru locuinte finantate prin Programul Prima Casa”, au mai precizat reprezentantii MDRT.
Pentru 2010, bugetul prevazut este de 5 milioane lei insa, ca si in anul anterior, nu se exclude o posibila suplimentare ulterioara, in functie de solicitarile primite. Cuantumul subventiei ce poate fi obtinuta a ramas de 30% din valoarea costul constructiei, dar cel mult 15.000 euro.
Cum se poate obtine subventia?
Subventia pentru constructia de locuinte este acordata tinerilor pana in 35 ani, care nu au mai detinut niciodata o locuinta sau, in cazul in care au detinut, aceasta nu a fost mai mare de 50 mp. De asemenea, nici membrii familiei acestuia nu trebuie sa detina sau sa fi detinut o locuinta in proprietate.
Pot primi subventie si persoanele sau familiile ramase fara adapost, cele evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile sau chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire.
Subventia este acordata numai in situatia in care finantarea locuintei se face prin credit ipotecar pentru constructie, inclusiv prin programul Prima Casa. Nu se accepta constructia in regie proprie, ci numai cu o firma specializata.
Cererile de subventie se adreseaza consiliilor locale din raza administrativ-teritoriala in care sunt amplasate terenurile pe care urmeaza sa se construiasca imobilul, iar decizia de a acorda subventia tine de consiliile locale. Solicitarile se depun, de regula, inainte de incheierea contractului de credit cu institutiile financiar-bancare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News