top banner

Prognoze 2009: Analistii cred ca euro va sta la 4 lei

18 Decembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Leul s-a depreciat drastic fata de euro in ultima perioada, ajungand aproape de nivelul de 4 lei/euro. Acest prag este considerat de analisti a fi cursul de echilibru pentru urmatorul an, fiind posibil ca, in prima parte din 2009, euro sa valoreze peste 4,2 lei si chiar 4,4 lei.
 
Din luna noiembrie, moneda nationala a inceput sa sufere serios, depreciindu-se puternic fata de euro. In numai o luna si jumatate, leul a pierdut peste 10%, cursul de schimb sarind de la 3,5 pana la aproape 4 lei.
 
Cu toate acestea, dealerii sustin ca aceasta perioada de crestere a cursului nu este finalizata si ar trebui sa ne asteptam in continuare la deprecierea monedei nationale.
 
Analistii ING considera ca, in momentul de fata, cursul nu a ajuns inca la cotatia de echilibru, acesta fiind controlat de BNR tocmai pentru ca populatia si companiile romanesti sunt expuse la deprecierea leului.
 
“In loc sa avem o evolutie lina a cursului, pe sfarsit de an, avem o cadere brusca a leului, tocmai pentru ca BNR a tinut cursul la 3,8 lei/euro in perioada alegerilor”, spune Dragos Cabat, presedintele CFA Romania.
 

Deficitul bugetar depreciaza leul

 
“BNR nu va putea sa intervina la nesfarsit, astfel ca in prima jumatate a anului, ma astept sa vedem un curs variind intre 4,3 lei/euro – 4,4 lei/euro”, apreciaza unul dintre dealeri.
 
Odata ce criza patrunde tot mai mult in economia reala, in sensul ca efectele se resimt la nivel de intreprinderi si mai apoi in buzunarele fiecaruia dintre noi, situatia macroeconomica a tarii se inrautateste.
 
Deficitul bugetar si de cont curent sunt principalele motive ale deprecierii leului. Deficitul public a atins cote alarmante din cauza cheltuielilor guvernamentale foarte mari si risca sa creasca si mai mult.
 
“Deficitul bugetar a atins deja in octombrie 3% din PIB si consideram ca pana la sfarsitul anului ar putea sa ajunga destul de usor la 4,4% din PIB. De aceea noi ne-am revizuit previziunea pentru primul trimestru din 2009 de la 3,95 lei/euro la 4,2 lei/euro”, afirma Nicolaie Chidesciuc, economistul sef ING.
 
In plus, mai avem de-a aface si cu sentimentul negativ al investitorilor straini indus atat de situatia din economie cat si de instabilitatea politica.
 
Pentru finalul lui 2009, analistii ING estimeaza ca euro se va plasa in proximitatea valorii de 4 lei.
 
“Cursul de echilibru pentru 2009 este 4 lei/euro, curs care cred eu ca va fi si la finalul anului. Insa, in primul trimestru, ma astept la o depasire a acestui prag pana la 4,2-4,3 lei/euro, urmand ca la finalul anului viitor, cursul sa se stabilizeze la valoarea de 4 lei/euro”, apreciaza Cabat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta