Ca urmare a deciziei luate de Consiliul Ministrilor de Finante ai Uniunii Europene, plafonul maxim de garantare a depozitelor detinute de un client la o banca va trebui majorat si in Romania, de la 20.000 euro la 50.000 euro. Ministerul Economiei si Finantelor urmeaza sa initieze procedurile pentru modificarea legislatiei.
In urma cu doua zile, Consiliul Ministrilor de Finante din UE (Ecofin) a luat decizia de majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 20.000 euro la 50.000 euro.
Pentru a fi obligatorie, decizia luata de Ecofin trebuie sa fie aprobata si de Comisia Europeana si apoi trimisa la Parlamentul European. Procedura va fi insa realizata in regim de urgenta.
Noul plafon este valabil doar pentru depozitele populatiei
"Implicatia recentei decizii este cresterea increderii deponentilor in sistemul bancar. Ca stat membru al Uniunii Europene, aceasta decizie este obligatorie si pentru Romania. Va trebui astfel sa ne aliniem si noi la masurile intreprinse de celelalte state", a declarat Alexandru Matei, directorul adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Conform legislatiei, in Romania se garanta pana in prezent maxim 20.000 euro cumulat, pentru toate conturile detinute de o persoana fizica sau IMM, la fiecare banca participanta la Fondul de garantare.
Decizia Ecofin va impune insa majorarea plafonului de garantare doar in cazul persoanelor fizice. Astfel, limita de garantare a conturile IMM-urilor va ramane stabilita in continuare la nivelul de 20.000 euro, echivalent in lei.
"Urmeaza in curand sa luam o masura de a pune in acord legislatia romaneasca cu decizia […] care s-a luat la nivelul Uniunii Europene privitoare la majorarea plafoanelor in interiorul carora sunt garantate depozitele", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat ca au fost purtate discutii cu guvernatorul Bancii Nationale si cu Ministerul Economiei si Finantelor. Acestia urmeaza sa pregateasca toate documentele necesare, astfel incat guvernul sa ia hotararea majorarii plafonului la 50.000 euro.
Bancile vor plati contributii suplimentare
Pentru majorarea plafonului de garantare va fi necesara suplimentarea fondurilor la dispozitia FGDB.
In acest moment, sursa principala de finantare a FGDB, in afara de reinvestirea profitului, este reprezentata de contributiile institutiilor participante. Pe langa contributia initiala de 1% din capitalul social, acestea vireaza catre fond si o contributie anuala.
"O alta sursa in completare o reprezinta liniile de credit, pentru acest an totalul disponibil fiind de 190 milioane euro, echivalent in lei", a mentionat Alexandru Matei.
Ce depozite se garanteaza?
In sfera produselor garantate de Fond intra orice sold creditor, inclusiv dobanda datorata, aflat intr-un cont bancar de orice tip. Astfel, se garanteaza, pe langa depozite si conturile curente sau conturile de economii.
De asemenea, in cazul in care exista un cont comun cu mai multi titulari, spre exemplu soti, fiecare va beneficia, separat, de garantia de 50.000 euro.
Lista institutiilor participante la Fond cuprinde 32 de banci si organizatia cooperatista de credit Creditcoop. In schimb, sucursalele bancilor straine – cum ar fi ING Bank, Garanti Bank, Banca Italo-Romena sau Bank of Cyprus - sunt incluse in sfera de garantare din tara de origine.
In Olanda, suma maxima garantata va fi majorata de guvern peste valoarea recomandata de Ecofin. Astfel, plafonul va creste de la 40.000 euro la 100.000 euro. Astfel, deponentii ING Bank si Garanti Bank vor fi despagubiti in caz de faliment, cu o suma maxima de 100.000 euro.
Italia are una dintre cele mai mari limite de garantare a depozitelor. Aici clientii unei banci primesc, in caz de faliment, o compensatie de pana la 103.291,38 euro.
In Cipru, se garanteaza doar 90% din valoarea depozitelor iar despagubirea nu poate depasi 20.000 euro. Ca membra a UE, si Cipru va trebui sa mareasca limita la 50.000 euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News