Raiffeisen Confort este primul fond de investitii din Romania care isi propune prin strategia folosita protejarea capitalului investitorilor. In conditiile unei evolutii nefavorabile a pietelor de actiuni in care investeste fondul, obiectivul acestuia este reprezentat de limitarea pierderilor investitorilor.
Obiectivul fondului este reprezentat de valorificarea capitalurilor investite in scopul obtinerii unor randamente corespunzatoare in conditiile unei evolutii favorabile a pietelor de actiuni, locala si internationala. In plus, se urmareste limitarea pierderilor care s-ar inregistra in cazul unor scaderi ale pietelor de actiuni, astfel incat valoarea unitatii de fond sa nu coboare sub un anumit prag prestabilit.
Strategia de investitii utilizata pentru atingerea obiectivelor fondului este cunoscuta in literatura financiara sub denumirea Constant Proportion Portfolio Insurance (CPPI). Modelul investitional presupune alocarea resurselor fondului pe doua clase de active: active cu risc redus, achizitionate in scopul limitarii pierderilor pe durata de viata a investitiei si active riscante (actiuni si fonduri de actiuni) achizitionate cu scopul obtinerii performantelor urmarite.
Repartitia activelor fondului intre cele doua mari clase de active se realizeaza conform modelului CPPI. Scaderea cotatiilor pietelor de actiuni va determina diminuarea ponderii in portofoliu a activelor riscante si cresterea ponderii activelor cu risc redus. O scadere accentuata a cotatiilor actiunilor poate reduce chiar la zero alocarea pe active riscante, in scopul limitarii pierderilor. In conditiile cresterii cotatiilor pe pietele de actiuni, strategia de investitii implica cresterea alocarii pe active riscante, in scopul capitalizarii unei parti din ce in ce mai ridicate a randamentelor pozitive ale actiunilor. Societatea de administrare poate investi pana la 100% din valoarea totala a activelor fondului in active riscante.
In conditiile unei evolutii nefavorabile a pietelor de actiuni in care investeste fondul, obiectivul acestuia este reprezentat de limitarea pierderilor investitorilor. In acest scop, la inceputul fiecarei perioade investitionale de 2 ani, se stabileste o valoare urmarita, care reprezinta nivelul peste care ar trebui sa se situeze valoarea unitatii de fond la sfarsitul perioadei investitionale, indiferent de evolutia pietelor de actiuni. In acelasi timp, se va urmari limitarea scaderii valorii unitatii de fond sub nivelul de 90% din valoarea unitatii de fond pe parcursul perioadei investitionale de 2 ani.
Valoarea urmarita pentru prima perioada investitionala este reprezenta de valoarea initiala a unitatii de fond, respectiv 100 lei. La 2 ani de la momentul lansarii fondului, valoarea urmarita se modifica la nivelul ultimei valori inregistrate de unitatea de fond la momentul respectiv, nivel care va constitui reperul pentru urmatoarea perioada investitionala de 2 ani. Procedeul descris mai sus se va repeta cu o frecventa de 2 ani.
Pentru un investitor care subscrie la data lansarii fondului la valoarea initiala de 100 lei, nivelul valorii urmarite ar acoperi peste 2 ani 100% din investitia initiala. Aceasta afirmatie este valabila doar pentru rascumpararile efectuate la finalul perioadei investitionale de 2 ani. Rascumpararile pot fi efectuate si inainte de sfarsitul perioadei investitionale de 2 ani, la valoarea curenta a unitatii de fond, care, conform strategiei de investitii, ar urma sa fie cel putin egala cu 90% din nivelul valorii urmarite.
Pentru subscrierile efectuate pe parcursul perioadei investitionale, la valoarea curenta a unitatii de fond ce poate sa difere de valoarea urmarita, se va avea in vedere acelasi nivel al valorii urmarite (valoarea initialã a unitatii de fond sau una dintre valorile urmarite stabilite ulterior). De exemplu, pentru o subscriere efectuata la un an de la momentul lansarii fondului, la o valoare a unitatii de fond de 110 lei, valoarea urmarita a fi acoperita la sfarsitul perioadei investitionale (2 ani de la momentul lansarii fondului, respectiv un an de la data efectuarii subscrierii) este tot de 100 lei.
De asemenea, se va avea in vedere, conform strategiei investitionale implementate, o perioada de o saptamana la sfarsitul fiecarei perioade investitionale de 2 ani, pe parcursul careia valoarea unitatii de fond sa fie cel putin egala cu valoarea urmarita. De exemplu, considerand drept moment de lansare a fondului data de 25 septembrie 2007, durata primei perioade investitionale va fi pana la 25 septembrie 2009, iar perioada pe parcursul careia se va urmari ca valoarea unitatii de fond sa fie cel putin egala cu valoarea urmarita va fi 25 septembrie – 02 octombrie 2009. Noua valoare urmarita pentru urmatoarea perioada investitionala de 2 ani va fi reprezentata de valoarea unitatii de fond din data de 25 septembrie 2009.
Pentru a permite investitorilor sa subscrie la o valoare a unitatii de fond cat mai apropiata de valoarea urmarita, in primele 4 saptamani de la data lansarii fondului, investitiile acestuia vor fi orientate exlusiv catre instrumente cu risc redus.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News