Operatiunile sunt gratuite
Toate aceste comisioane pot fi insa evitate, deoarece multe alte banci - BCR, UniCredit, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Millennium Bank - ofera acest serviciu in mod gratuit, asa cum ar fi normal sa se intample peste tot.
Comisionul de incasare ar fi trebuit sa dispara cu multi ani in urma, o data cu introducerea sistemului electronic de plati. Acesta a permis ca intreg costul unei transfer interbancar sa fie suportat de catre platitor, eliminandu-se comisioanele suportate de beneficiari.
Sistemul electronic de plati ar fi trebuit sa incurajeze tranzactiile in lei, deoarece se reduc semnificativ costurile. Tarifele unor banci arata insa ca operatiunile in lei sunt chiar mai costisitoare decat cele in valuta. Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen sau Volksbank taxeaza doar incasarile in lei, nu si pe cele in moneda straina.
Inca de acum 10 ani, Uniunea Europeana facea demersuri in vederea eliminarii acestui comision chiar si in cazul platilor transfrontaliere din spatiul comunitar. “Tranzactiile in care platitorul suporta toate costurile ar trebui sa fie regula daca nu se precizeaza altfel. Intermediarii sau bancile care primesc banii nu ar trebui sa solicite alte comisioane beneficiarilor”, se explica intr-un raport al Comisiei Europene privind platile in UE.
Se percep comisioane, desi banii raman in banca!
Un alt paradox la noi este perceperea de comisioane si la incasarile intrabancare. Aici banii nici macar nu pleaca din banca, deoarece se face un simplu transfer dintr-un cont in altul. In mod normal, nici macar platitorul nu ar trebui sa achite comisioane, ca sa nu mai vorbim de beneficiar!
Clientii BRD platesc insa 2 lei pentru fiecare incasare intrabancara in moneda locala, in timp ce la multe alte banci aceste transferuri nu sunt comisionate.
Si la RBS percepe comision pentru transferurile intrabancare, de aceasta data, la cele in valuta. Banca isi opreste 10 euro pe operatiune la transferurile intre clientii sai.