top banner

BNR: riscul de depreciere a leului s-a redus

07 Mai 2009 | Autor: Marius Serban

BNR considera ca riscul de depreciere a monedei nationale s-a redus, iar varful presiunilor speculative a fost depasit. Reducerea deficitului de cont curent si imbunatatirea perceptiei investitorilor asupra riscului de tara sunt principalii piloni de sustinere a leului. In perioada urmatoare, ne putem astepta ca dobanzile la lei sa scada.
In opinia guvernatorul Mugur Isarescu, cursul de schimb si-a facut datoria. Deprecierea monedei nationale din primele luni ale anului a facut ca deficitul de cont curent sa se ajusteze rapid, depasind chiar estimarile bancii centrale.
In ianuarie-februarie 2009, deficitul de cont curent a fost de 4 ori mai mic decat in perioada similara din 2008, fiind integral finantat prin investitii straine directe. Acesta este unul din motivele pentru care Isarescu considera ca riscul deprecierii leului s-a redus.
Acordul cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala joaca un rol similar, deoarece da coerenta politicilor macroeconomice.

Romania are risc mai mic decat tari cu investment-grade

In plus, “avem o imbunatatire a perceptiei pentru riscul de tara de catre investitorii straini. Constat ca investitorii romani sunt mult mai pesimisti decat cei straini”, spune Isarescu aratand ca riscul de tara s-a diminuat considerabil. S-a ajuns chiar ca titlurile emise de statul roman sa aiba prime de risc mai mici decat cele emise de stat cu statut de “investment-grade” (risc investitional scazut).
Guvernatorul BNR a atacat cu aceasta ocazie inca o data decizia agentiilor de rating, care au scos anul trecut Romania din categoria “investment-grade”.
Nu in ultimul rand, banca centrala declara ca reducerea riscului de depreciere reprezinta una din preocuparile sale. Dincolo de un anumit nivel, cresterea cursului de schimb nu mai permite reducerea deficitului de cont curent, ci doar genereaza inflatie si scadere economica.
“Vom continua sa ducem o politica de evitare a unei volatilitati excesive a cursului de schimb, asa cum am procedat in primul trimestru din acest an”, spune Isarescu. El recomanda analistilor care estimeaza valori de 4,5-4,7 lei/ euro ca sa citeasca rapoartele BNR, pentru a afla care sunt obiectivele si preocuparile bancii centrale.

Dobanzile interbancare vor scadea

Un alt obiectiv anuntat de banca centrala pentru perioada urmatoare este sa alinieze dobanzile interbancare cu cea de politica monetara. Ieri, BNR a luat decizia de a reduce de la 10% la 9,5% dobanda, ceea ce inseamna ca miscarea va fi asimilata si de dobanzile interbancare, care ar urma sa se stabilizeze la noul nivel.
Reducerea dobanzilor a fost justificata prin faptul ca se observa o tendinta clara de scadere a inflatiei si nu mai exista presiuni inflationiste din partea cererii agregate. BNR estimeaza ca inflatia va continua sa se duca in jos in urmatoarele trimestre, nivelul sau urmand sa ajunga pana la 4,4% la sfarsitul lui 2009 si la sub 3% in 2010.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta