Initiativa legislativa referitoare la eliminarea oricarei limite de detinere de actiuni la SIF-uri constituie un ingredient important ce ar putea sustine un trend ascendent al cotatiilor acestor titluri in urmatoarele luni. Insa investitorii ar face bine sa analizeze atent portofoliiile societatilor de investitii financiare inainte sa se inghesuie la cumparare.
In noul context, creat de cei 19 deputati si senatori care au oficializat aceasta initiativa despre care s-a vorbit tot mai insistent dupa scandalurile de la adunarile generale de la SIF-uri din acest an, o apreciere de 20-30% in circa trei luni pentru aceste titluri nu ar reprezenta o mare surpriza. Mai ales ca ar fi sustinuta fundamental de raportul dintre valoarea reala a activelor SIF si capitalizarea lor actuala. Iar pe fondul unui entuziasm in crestere al unor investitori importanti, fonduri straine de investitii sau grupuri de afaceri din Romania, este posibila chiar o apreciere mai consistenta a cotatiilor SIF pana in octombrie, cand modificarea legii pietei de capital ar putea fi adoptata.
Pe de alta parte, apare destul de evident ca preturile de tranzactionare ale SIF-urilor vor cunoaste in perioada urmatoare variatii pronuntate. Ele vor fi alimentate cu stiri despre invalidarea mai mult sau mai putin iminenta a pragului de 1%, ceea ce va influenta direct cererea agregata pentru aceste titluri. Evolutia ascendenta a cotatiilor SIF-urilor este insa posibila in conditiile in care pietele externe nu vor cunoaste reduceri semnificative. Daca actiunile vor scadea in SUA si in Europa, impactul pozitiv asupra cotatiilor SIF-urilor va fi intarziat.
Investitorii momentul potrivit asteapta...
Exista cateva argumente pentru a sustine faptul ca urmeaza o perioada speciala pentru cele cinci SIF-uri, iar multi jucatori nu se vor abtine sa le includa in portofoliu, mai ales ca volatilitatea va crea si cadrul propice pentru specularea unor castiguri semnificative pe termen scurt.
Primul consta in faptul ca este fara precedent sustinerea de care se bucura in Parlament ideea unei interventii pe legislatia referitoare la SIF-uri. Parlamentarii care au semnat initiativa legislativa sunt atat de la PSD, dar si de la PDL si PNL. Se pare ca scandalurile de la adunarile generale din acest an unde vechii administratori ai SIF-urilor au anulat drepturile de vot pentru diferite grupuri de investitori considerate ostile pe argumentul ca actioneaza concertat au mobilizat zonele de lobby politic si economic. A devenit tot mai clar ca la SIF-uri trebuie sa se schimbe ceva. De altfel, toate adunarile generale de la SIF-uri din acest an sunt contestate in instanta de investitorii carora li s-a limitat dreptul de vot la 1%.
Al doilea aspect care atrage atentia se refera la natura propunerii. Este pentru prima data cand pur si simplu se avanseaza eliminarea pragului si nu o majorare a acestuia la 5% asa cum s-a tot discutat in ultimii ani. De remarcat ca si in cazul unei mariri la 5% a pragului conflictele si scandalurile la SIF-uri nu ar fi eliminate pentru ca ramane aceeasi problema a “incadrarii” investitorilor in definitia actiunii concertate care nu este transata de CNVM si nici nu va putea fi cu adevarat transata in viitor. De ce? Pentru ca este imposibil pana la urma sa urmaresti si sa dovedesti cu probe legaturile intre mai multi investitori. Este drept insa ca o marire a pragului la 5% i-ar ajuta pe asa-zisii investitori ostili sa se ascunda mai usor.
Al treilea aspect fara precedent este legat de faptul ca si Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte in legatura cu constitutionalitatea pragului de 1% la SIF-uri in data de 7 iulie, in acest sens existand speculatii care acrediteaza ideea ca, macar in parte, decizia Curtii va invalida restrictionarea detinerii de actiuni la SIF-uri. O astfel de hotarare ar urma sa reprezinte un semnal foarte clar ca practic va fi foarte greu sa se mai introduca in legea pietei de capital o limita de detinere de 5% sau 10%.
...dar ar face bine sa se uite si la portofoliile SIF-urilor
Exista si argumente in favoarea unei limitari a acumularii de titluri peste un anumit nivel in cadrul capitalului social al SIF-urilor. Acestea se bazeaza pe faptul ca ele sunt organisme de plasament colectiv, unde un investitor poate sa ajunga sa aiba o influenta nociva pentru administrarea activelor aflate in posesia acestor fonduri de investitii. Dar perpetuarea unei continue aparari fata de acest pericol ipotetic nu mai pare sa fie acceptata de piata ca un argument in favoarea mentinerii unei limite de detinere, pentru ca performatele de management ale eternilor admistratori ai SIF-urilor sunt tot mai discutate si contestate.
Pe de alta parte, asa cum s-a dovedit si in trecut, nu este deloc sigur ca noii veniti in consiliile de administratie ale SIF-urilor, promovati de investitorii ce ar actiona nestingheriti in viitor, ar fi foarte priceputi si ar schimba masiv in bine cultura corporatista si modul de administrare al societatilor de investitii financiare. In consiliul de administratie al SIF Oltenia a intrat acum cativa ani omul de afaceri Dinel Staicu, iar cateva persoane promovate de omul de afaceri Catalin Chelu au facut parte din CA de la SIF Oltenia sau SIF Muntenia si nu s-au facut simtite nici macar mici revolutii de catifea. Mai mult decat atat, la adunarile generale din acest an, numele noi care au concurat pentru CA nu s-au remarcat prin anuntarea publica a unor programe concrete si consistente de management a SIF-urilor ca alternativa la modul cum acestea au fost administrate pana in prezent.
Una peste alta, cei care sunt tentati sa riste pe SIF-uri trebuie sa aiba in vedere un fapt fundamental. Desigur ca eliminarea restrictiilor de acumulare de actiuni si de exprimare a dreptului de vot va spori cererea de actiuni si deci va avea un impact pozitiv asupra preturilor pe termen mediu. Dar pana la urma pretul corect al SIF-urilor va depinde de cum vor evalua investitorii calitatea activelor lor. Si din acest punct de vedere, cum SIF-urile sunt vehicule de investitii in sistemul bancar este foarte important sa nu se uite ca 2009 va lasa urme adanci in profitabilitatea bancilor prin acumularea de credite neperformante ca rezultat al recesiunii. Iar bilanturile bancilor vor reflecta in 2009 si, posibil si in 2010, miscari negative, stagnari sau in cel mai bun caz cresteri moderate de la un trimestru la altul.
Cu alte cuvinte SIF-urilor nu prea poate sa le mearga altfel decat cum le va merge bancilor. Si atunci chiar daca miza pe eliminarea pragului la SIF-uri are sanse bune sa fie castigatoare, ea nu va imbogati pe nimeni, pentru ca pana la urma cel mai important este cum anume percepe piata portofoliile de titluri ale acestor societati.
Acest articol nu constituie o recomandare de investitii
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News