top banner

Agentii de marketing, exclusi din schema transferului la fondurile de pensii

20 Mai 2009 | Autor: Alina Branescu

Agentii de marketing si brokerii nu vor mai putea intermedia transferurile de la un fond de pensie la altul, incepand cu 1 iulie 2009. Procedura va fi efectuata doar prin administratorul fondului de pensie la care participantul intentioneaza sa se transfere, potrivit unei noi norme adoptate de CSSPP.

Participantii care nu sunt multumiti de performantele fondurile de pensii obligatorii, la care au aderat initial sau au fost repartizati aleatoriu, se pot transfera la un alt fond, numai dupa virarea primei contributii catre fondul de pensii.

Cum se va realiza transferul?

Toate demersurile aferente procesului de transfer catre un alt fond de pensii vor fi incheiate direct cu administratorul noului fond pentru care a optat participantul, conform unei noi norme emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

„La elaborarea noului act normativ, specialistii CSSPP au tinut cont de problemele identificate de-a lungul celor patru perioade de transfer in sistemul Pilon II si de practica intalnita la transferul participantilor in tarile din Europa de Est, care au implementat cu succes sistemul de pensii private, inaintea Romaniei”, precizeaza CSSPP.

O noutate a acestei norme consta in faptul ca CSSPP interzice in mod explicit implicarea brokerilor sau a altor agenti de marketing in aceste operatiuni.

Astfel, primul pas pe care trebuie sa-l faca un participant este sa se adreseze administratorului la care doreste sa cotizeze de acum inainte, pentru a semna un act individual de aderare.

Odata ce aderarea a fost incheiata, clientul trebuie sa trimita o notificare catre administratorul fondului la care a cotizat pana in prezent, la care ataseaza o copie a actului individual de aderare si a cartii de indentitate, cu semnatura in original pe aceeasi pagina cu imaginea reprodusa prin copiere.

Penalizari de 5% la transferurile pana in 2 ani

Dupa formalitatile necesare, activul personal al participantului se va transfera la noul fond. In anumite cazuri, insa, aceasta suma va fi diminuata cu penalitatile de transfer.

Administratorul fondului de la care se transfera percepe o penalitate – care poate ajunge la maxim 5% - in cazul in care transferul se realizeaza mai devreme de 2 ani de la momentul aderarii la acel fond de pensii.

Comisioanele bancare generate de lichidarea contului in care s-au virat banii anterior vor fi suportate de catre administratorul fondului de la care se transfera participantul. Transferul disponibilitatilor se face pe data de 15 a fiecarei luni, pe baza valorii activului net raportat pe data de 14.

Odata cu intrarea in vigoare a acestei norme, va fi abrogata Norma nr. 3/ 2008 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia