top banner

UE ne scapa de comisionul de rambursare anticipata

06 Februarie 2008 | Autor: Alin Iacob

Directiva europeana adoptata recent de Parlamentul European aduce multe imbunatatiri pentru clientii bancilor. Una dintre cele mai importante, si care afecteaza direct nivelul costurilor creditarii, o reprezinta reducerea drastica si, in multe cazuri, chiar eliminarea comisionului de rambursare anticipata.
 
Adoptarea noii directive europene privind contractele de credit pentru consumatori reprezinta o sansa nesperata pentru clientii bancilor romanesti. In curand, contractele pline de clauze abuzive si de obligatii excesive in contul clientilor vor deveni amintire.
 
Costurile vor fi exprimate mult mai clar, iar formula de calcul a dobanzii anuale efective (DAE) va fi una uniforma pentru intreg spatiul european. Insa una dintre cele mai importante noutati o reprezinta “revolutia” care urmeaza sa se produca la nivelul comisionului de rambursare anticipata in cazul creditelor de nevoi personale fara ipoteca cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 de euro.
 
In prezent, exista in Romania banci si produse de creditare unde nivelul comisionului de rambursare anticipata ajunge pana la 4% sau chiar 5% din suma ramasa de rambursat. Iar uneori este stabilita alaturi de acest procent si o suma minima, in cazul in care din calcul ar rezulta mai putin. “Piedica” este gandita de banci pentru a descuraja clientii sa apeleze la refinantare, atunci cand competitorii vin cu oferte mai ieftine si mai atractive.
 
Din momentul in care directiva europeana va deveni operationala – si de ce nu chiar si mai inainte, pentru ca este de sperat ca macar o parte a bancilor vor intelege sa se alinieze prevederilor acesteia in scurta vreme de la adoptarea ei – comisionul de rambursare anticipata se va reduce drastic sau chiar va disparea complet.
 
Directiva prevede foarte clar ca acest comision va mai putea fi perceput doar in cazul in care rambursarea anticipata va interveni intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului este fixa! Acest caz este unul extrem de rar astazi pe piata romaneasca si, atunci cand exista - in general sub forma unei perioade promotionale limitate - este folosit mai mult din considerente de marketing, pentru atragerea clientilor.
 
In rest, in toate perioadele in care dobanda creditului este variabila, bancile nu vor mai putea impune clientilor obligatia de a plati comision de rambursare anticipata!
 
Mai mult, sunt stabilite restrictii importante pentru banci chiar si in cazul in care dobanda aferenta creditului este fixa. Textul directivei prevede ca nivelul comisionului nu poate depasi 1% din valoarea creditului rambursat anticipat, in cazul in care scadenta creditului este mai mare de un an, si 0,5% daca perioada pana la finalizarea normala a contractului de credit este mai mica de un an. In plus, statele membre – deci si Romania – vor putea stabili in legislatia proprie faptul ca o asemenea compensatie poate fi solicitata de banci doar daca suma rambursata anticipat depaseste un anumit nivel, care nu poate fi insa mai mare de 10.000 EUR pentru o perioada de 12 luni.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul