top banner

Ce sunt contractele financiare pentru diferenta (CFD) si ce avantaje au?

24 August 2009 | Autor: Darius Cipariu

Diferenta majora intre un contract financiar pentru diferenta (CFD) si unul futures este faptul ca in cazul CFD nu exista o scadenta la care contractul expira automat, acesta putand fi lichidat numai printr-o operatiune inversa celei initiale. Aceste contracte permit strategii investitionale pe termen lung, dar si actiuni speculative intraday.
 
In luna august s-a inregistrat o noua premiera pe piata de capital din Romania prin lansarea de catre Bursa din Sibiu a unui nou tip de instrumente derivate, respectiv contractele financiare pentru diferenta – CFD avand ca activ suport actiunile Bancii Transilvania, BRD Societe Generale, SIF4 Muntenia SIF1 Banat Crisana, SNP Petrom si SSIF BROKER.
 
Aceste instrumente sunt relativ recente in peisajul bursier fiind tranzactionate pentru prima data la inceputul anilor 1990 pe piata financiara din Londra in special de catre investitorii institutionali, ulterior ele cunoscand o popularitate tot mai mare si in randul speculatorilor individuali.
 

Mecanismul de functionare

 
Ca structura si mecanism de tranzactionare contractele CFD se aseamana cu contractele futures in sensul ca ele permit investitorilor sa tranzactioneze “in marja” pretul diverselor active de genul actiunilor, marfurilor sau indicilor bursieri.
 
Diferenta majora intre un contract CFD si un contract futures este faptul ca in cazul CFD nu exista o scadenta la care contractul expira automat, acesta putand fi lichidat numai printr-o operatiune inversa celei initiale. Drept urmare pretul la care se tranzactioneaza un contract CFD este de obicei identic sau foarte apropiat de pretul activului suport.
 
De exemplu, tranzactionarea pe piata SIBEX a unui contract CFD pe actiunile Bancii Transilvania la pretul de 1,45 lei/actiune este echivalenta cu o tranzactie de 1000 actiuni TLV pe piata spot la acelasi pret. Expunerea cumparatorului si a vanzatorului pe piata CFD este pe 1000 actiuni si orice variatie de pret va determina modifcarea valorii portofoliilor celor doi investitori.
 
Lichidarea ulterioara a contractului la pretul de 1,5 lei/actiune va genera un profit de 50 lei pentru cel care a cumparat contractul la 1,45 respectiv o pierdere de aceeasi valoare pentru vanzatorul initial. Pentru a tranzactiona un contract CFD investitorii trebuie sa dispuna doar de o fractiune din suma necesara tranzactionarii activului suport pe piata spot.
 
Suma necesara pentru deschiderea unei pozitii de cumparare sau vanzare pe piata CFD se numeste marja si reprezinta de obicei un procent de 15 –20 % din valoarea tranzactiei. In exemplul anterior, pentru a cumpara echivalentul a 1000 actiuni TLV pe piata CFD este nevoie de o investitie initiala de numai 200 – 250 lei, de 5 ori mai redusa comparativ cu cei 1450 lei necesari pentru cumpararea celor 1000 actiuni TLV pe piata spot.
 

Strategii de investitie

 
Lipsa datei scadentei adauga in cazul contractelor CFD optiunea aplicarii de strategii investitionale pe termen lung fara sa elimine posibilitatea derularii de operatiuni speculative intraday sau pe termen scurt la fel ca in cazul contractelor futures.
 
Practic a cumpara un contract CFD pe actiunile BRD este echivalent cu a cumpara 100 actiuni BRD, investitorul putand sa-si mentina aceasta pozitie chiar si cativa ani si nu doar cateva luni cum este cazul pe piata futures (unde in ziua scadentei pozitia este lichidata automat).
 
Acest fapt elimina acel cost de “rostogolire” a pozitiei de pe o scadenta pe alta cu costurile si riscurile de pret aferente caracterisitice contractelor futures. De acest avantaj pot beneficia atat cumparatorii dar si vanzatorii de pe piata CFD intrucat aceste instrumente permit investitorilor intrarea direct pe pozitie de vanzare (fara a detine activul suport sau o pozitie de cumparare deschisa anterior).
 

Detinatorii primesc dividende, dar nu au drept de vot

 
Un alt aspect care aseamana CFD urile pe actiuni cu actiunile propriu-zise este faptul ca detinatorii de pozitii Long (cumparatorii) la data de inregistrare beneficiaza de dividendele aferente actiunilor suport (in cazul in care societatea emitenta decide acordarea unor astfel de beneficii).
 
Practic in termen de maxim 5 zile de la data de inregistrare, sumele reprezentand valoarea dividendelor acordate sunt transferate din contul vanzatorilor in contul cumparatorilor de contracte CFD.
 
Cumparatorii de contracte CFD nu beneficiaza de dreptul de vot in cadrul adunarilor generale ale actionarilor emitentului intrucat ei nu detin fizic actiunile respective, insa din acelasi motiv, prin cumpararea de contracte CFD ei pot sa acumuleze o expunere nelimitata pe acel emitent fara nici o obligatie de raportare sau derulare de oferte publice la atingerea anumitor praguri de detinere.
 
Mecanismul de tranzactionare pe piata CFD este similar cu cel al contractelor futures, respectiv investitorii trebuie sa detina in contul deschis la broker suma necesara acoperirii marjei, sa plateasca un comision pentru fiecare contract tranzactionat (egal cu cel practicat pe piata futures) si sa asigure marja necesara pe intreaga perioada in care pozitia pe piata CFD este deschisa.
 
Modificarile de pret pe piata CFD vor determina actualizarea sumei din contul de marja, investitorul putand sa retraga profitul acumulat in urma miscarilor favorabile a pretului fara a fi obligat sa-si inchida pozitia. In cazul in care suma din cont scade sub nivelul marjei, investitorul trebuie sa acopere pierderile temporare prin alimentari suplimentare de bani.

Darius Cipariu este deputy manager la SIBEX.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul