Fondurile de pensii private care nu depun niciun efort pentru atragerea de participanti nu vor mai primi nimic pe gratis. Comisia de Supraveghere a modificat regulile de distributie a participantilor la loterie. De peste un an, aceste loterii reprezinta principalul mijloc prin care fondurile de pensii isi atrag participanti, fara nicun cost.
Concurenta de pe piata pensiilor private obligatorii va suferi schimbari majore din 2010, cand va intra in vigoare noua norma pentru aderarea participantilor, emisa de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Principala schimbare o reprezinta modul in care se face repartizarea aleatorie a participantilor care nu opteaza pentru un anumit fond de pensii obligatorii. Conform legii, persoanele care se angajeaza pentru prima oara au la dispozitie 4 luni pentru a-si alege un fond de pensii. In caz contrar, ele sunt repartizate din oficiu, prin loterie.
Loteriile au devenit principalul canal de vanzari
Din cauza gradului scazut de informare a publicului, 90% dintre noii participanti ajung la loterie. Astfel, concurenta dintre administratori pentru atragerea de noi clientii se da doar pentru 10% din piata, iar marea masa de clienti se adjudeca la loterie.
Din acest motiv, modul in care se face repartizarea aleatorie joaca un rol esential in modelarea competitiei. In prezent, loteriile avantajeaza marile fonduri, deoarece repartizarea se face in functie de cota de piata.
Riscuri de concentrare a pietei
Conform datelor oficiale, ING are cea mai mare cota de piata (33%), dupa care urmeaza AZT Viitorul Tau (cu 25%). Aceste doua fonduri domina piata, restul fondurilor avand fiecare o cota de piata mai mica de 10%, dupa numarul de participanti.
In aceste conditii, actualul sistem de repartizare aleatorie protejeaza cotele de piata ale marilor fonduri, care primesc participanti in numar mare cu fiecare loterie. Riscul de concentrare a pietei a fost semnalat si de Comisie.
Noul sistem propus de CSSPP elimina din start de la repartizarea aleatorie fondurile cu o cota de piata mai mare de 20%. Prin urmare, fondurile ING si Allianz vor putea atrage participanti numai daca ii conving sa semneze acte individuale de aderare in perioada in care acestia pot opta.
Repartizarea aleatorie tine cont de vanzarile din fiecare luna
Nu inseamna ca fondurile mici vor primi de acum incolo mai multi participanti fara sa faca nimic. La loterie, vor avea acces doar fondurile care au atras participanti in luna respectiva. Iar repartizarea se va efectua proportional cu actele de aderare validate in acea luna.
Prin urmare, cotele de repartizare vor fi dinamice, in functie de cat de multi participanti a atras in fiecare luna un fond.
In acest fel, Comsia spera sa incurajeze administratorii sa se implice mai activ in atragerea de noi participanti, contribuind la cresterea gradului de informare a publicului cu privire la sistemul de pensii private. Scopul final este ca tot mai putine persoane sa ajunga sa fie repartizate aleatoriu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News