Comisia de Supraveghere a schimbat temporar regulile dupa care se face repartizarea participantilor ca sa evite concentrarea pietei in jurul a doua fonduri obligatorii. Noua formula incurajeaza administratorii sa se preocupa cu prioritate de activitatea de marketing si vanzari.
De la 1 ianuarie 2010, procedura de repartizare aleatorie a participantilor la fondurile de pensii private obligatorii – numita si loterie - va fi schimbata timp de 2 ani, conform unei
norme a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Fondurile cu o cota de piata mai mare de 20% vor fi excluse, iar cotele de repartizare se vor determina in functie de vanzarile din fiecare luna ale fondurilor participante.
Loteriile asigura 90% din noii clienti ai fondurilor de pensii, pentru atragerea carora nu se cheltuie niciun ban. Lunar, din cei aproximativ 20.000 de participanti care trebuie sa opteze pentru un fond, in jur de 18.000 ajung sa fie repartizati din oficiu.
Fiecare fond primeste pe gratis participanti, in functie de cota de piata. Primele 2 fonduri – ING si Allianz – detin aproape 60% din piata, asa ca ele culeg cam 10.000 de clienti pe luna in acest fel.
De ce a fost nevoie de interventia Comisiei?
Cristian Rosu, director general la CSSPP, atrage atentia ca acest mecanism risca sa afecteze grav competitia, pe termen lung. El arata ca cele doua fonduri administreaza active importante, iar cota de piata in acest caz este si mai mare si tinde sa creasca mai rapid.
Daca in decembrie 2008, cele doua fonduri detineau o cota de piata de 62,1% dupa active, iar in octombrie 2009, ea ajunsese la 62,66%.
“Ce se va intampla peste 10 ani cand vor detine 75% din active? Pot sa joace piata din randamente cum vor si pot sa elimine pe cei mai mici”, spune Rosu.
Activele administrate au implicatii majore asupra pietei prin intermediul randamentului minim. Daca acest prag minim de performanta nu este atins timp de 4 trimestre consecutive de un fond, administratorului i se retrage autorizatia.
Randamentul minim al fondurilor de pensii este calculat tinand cont de performanta fiecarui fond, ponderata insa cu cota sa de piata in functie de active. Din acest motiv, un fond cu active importante ajunge sa influenteze decisiv nivelul acestui indicator.
Solutia gasita de CSSPP a fost excluderea celor doua fonduri de la loteriile cu participanti. “Este un stimul pentru a da drumul activitatii de marketing”, spune Cristian Rosu, care considera ca repartizarea aleatorie echivaleaza cu “o pomana care se da la usa bisericii”.
Accentul trece pe vanzari
Atat ING cat si Allianz s-au impotrivit in mod public acestei decizii. Crinu Andanut, directorul general de la Allianz Tiriac Pensii Private, considera ca decizia va deforma piata si va creste costurile administratorilor, cu efecte negative asupra participantilor.
Noua procedura de repartizare va rasplati administratorii care investesc in vanzari. Acestia vor primi la loterie un numar gratuit de participanti proportional cu cei atrasi in mod direct.
O masura similara a fost luata in 2004 si in Polonia. Acolo, insa, procedura de repartizare se face si pe criterii de performanta. Doar fondurile cu randamente peste media pietei pot participa la loterie, jucatorii cu o cota de piata mai mare de 10% fiind exclusi.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News