Lansarea de catre OTP Asset Management a primului produs structurat de la BVB - de altfel o provocare foarte interesanta - ne lasa totusi un pic descumpaniti. Ne intrebam de ce inaintea unor astfel de inovatii, administratorii din Romania nu vad oportunitati in lansarea unor fonduri care sa investeasca pe indicii bursei de la Bucuresti.
Fara doar si poate OTP WiseRo, fiind primul fond cu capital garantat listat la bursa din Bucuresti, reprezinta o inovatie pentru piata romaneasca. Lansarea acestui vehicul de investitii poate reprezenta semnalul ca administratorii incep sa se concureze pe taramul produselor mai sofisticate. Clientela vizata este cu precadere o categorie de investitori specializati, ce isi tine o parte din bani in administrarea managerilor de private banking sau in conturi individuale administrate firmele de brokeraj.
Solutii (prea) sofisticate
Ambitia de a intelege functionarea unui astfel de produs structurat ii solicita insa pe temerari, chiar si pe cei ce au pretentia a fi intre cei mai pretentiosi si sofisticati. Despre OTPWiseRo trebuie retinut ca randamentul fondului va fi intre 0% si 40%, platibil anual, pe baza unei cote variabile cuprinsa intre 60% si 100% din performanta indicelui SGI Wise US Long/Short Vol Target. Acesta este un indice elaborat de Societe Generale care reflecta performanta unei combinatii de pozitii “long” (de cumparare) si “short” (de vanzare) dintr-o selectie de actiuni listate pe bursele americane ce sunt incluse in componenta S&P 500. Selectia actiunilor se face in baza unui model de scoring (de evaluare al performantei) dezvoltat de Societe Generale.
Desi ne-am straduit sa nu ne incurcam in detalii in prezentarea fondului OTP, nu-i asa ca lucrurile sunt cam complicate? Pana la urma pentru un investitor cel mai important lucru dupa citirea prospectului este sa inteleaga ca randamentul ar fi de maximum 40% anual si ca investitorii nu risca sa-si piarda capitalul investit, castigul final depinzand de cat de inspirat este Societe Generale in selectia unor companii importante din Statele Unite.
Indicii BVB ar fi mai usor de inteles
Dar pana la urma nu ar fi mai potrivit sa mizam pe indicii bursei de la Bucuresti, mai ales ca i-am si intelege mai usor? Acesta ar reprezenta un pariu pe performanta viitoare a bursei de la Bucuresti. Si pentru cei care isi aleg un orizont de timp de 3-5 ani ar reprezenta o modalitate foarte inteligenta de a investi in actiuni, mai ales dupa o corectie a pietelor precum cea din 2008.
Deocamdata insa investitorii romani au in oferta un singur fond pe actiuni si anume BT Index, construit pe structura indicelui ROTX. Fara marketing si o strategie de promovare din partea societatii de administrare, BT Index a ramas practic un fond anonim, avand in prezent putin peste 200 investitori desi a fost lansat in 2006. Cum insa fondul poate orienta pana la 25% din activele totale in instrumente monetare, de fapt nici acesta nu este un autentic fond pe indice bursier.
In pofida
avantajelor fondurilor pe indici, societatile noastre de administrare nu au vazut inca potentialul deosebit pe care un astfel de fond l-ar avea pentru propria oferta de produse.
Acest lucru pare cu atat mai surprinzator, cu cat perioada actuala dupa crahul bursier din 2008 este foarte potrivita pentru investitori in a lua expunere pe termen lung, prin intermediul investitiei in fonduri pe indicii bursieri de la BVB.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News