top banner

Consiliul Concurentei: piata pensiilor private va functiona mai bine cu reguli noi la loterie

28 Ianuarie 2010 | Autor: Marius Serban

Consiliul Concurentei considera ca repartizarea aleatorie a participantilor catre fondurile care au incheiat in mod direct cele mai multe acte de aderare va creste gradul de informare in randul publicului si va face ca mecanismele pietei libere sa functioneze mai bine. Acest lucru va duce la protejarea intereselor consumatorilor.

Consiliul Concurentei si-a exprimat o pozitie favorabila cu privire la modificarile propuse de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) in legatura cu procedura de repartizare aleatorie a participantilor, potrivit unui document oficial postat pe HotNews.ro.

CSSPP a emis o norma ce prevede ca participantii ajunsi la loterie sa fie repartizati proprotional cu numarul actelor de aderare semnate in fiecare luna, iar fondurile cu o cota de piata mai mare de 20% sa fie excluse.

Anterior, repartizarea s-a facut dupa cota de piata a fondurilor. Cum loteriile au generat aproape 90% dintre noii clienti, acest sistem a mentinut neschimbata structura pietei. Asa cum a semnalat si Conso, procedura a limitat semnificativ concurenta intre fondurile de pensii private obligatorii.

Consiliul apreciaza ca reglarea pietei pensiilor prin mecanismele proprii presupune o mai buna informare a consumatorilor despre acest serviciu, astfel incat ei sa poata face o alegere in cunostinta de cauza. Acest lucru va conduce la crearea unor presiuni pe partea cererii si a ofertei si va eficientiza competitia.

Piata va deveni mai competitiva

Presedintele Consiliului, Razvan Chiritoiu, considera ca noua solutie de repartizare propusa de CSSPP este in masura "sa stimuleze implicarea mai activa a jucatorilor din piata pentru atragerea participantilor. Prin reducerea numarului de participanti repartizati aleatoriu se reduce astfel si influenta acestei influente a statului asupra structurii pietei”.

In ceea ce priveste excluderea de la loterie a fondurilor cu o cota de piata mai mare de 20%, Consiliul Concurentei are o pozitie mai rezervata si apreciaza ca aceasta nu poate fi considerata o “conditie strict necesara” pentru a imbunatatii functionarea pietei.

Modalitatea de repartizare aleatorie propusa de CSSPP este in acest moment suspendata de Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind supusa recursului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia