Principala problema in domeniul fondurilor mutuale este nivelul scazut de educare a populatiei. Atunci cand trebuie sa-si fructifice banii disponibili, majoritatea romanilor se gandesc la depozite. Foarte putini iau in calcul si alte oportunitati, cum ar fi investitiile in fondurile mutuale.
Acest fapt este demonstrat si de datele statistice. In Austria, Germania si Ungaria, investitiile in fonduri mutuale reprezinta 10-20% din averea financiara a populatiei, conform unui studiu realizat de Raiffeisen Asset Management. La noi, insa, aceasta pondere este de 2%.
Consilierii din banci atrag clientii
In ultima vreme, insa, investitiile in fondurile mutuale ale romanilor au inceput sa creasca. Daca pe pietele externe, criza financiara a facut ca populatia sa isi retraga banii din fonduri, la noi s-a intamplat exact invers.
Acest lucru a fost posibil, in principal, datorita strategiilor de vanzari adoptate de administratori. Societatile, membre ale unor grupuri bancare, au inceput sa vanda fonduri mutuale si prin unitatile bancare. In momentul in care o persoana doreste sa constituie un depozit, consilierul bancar ii recomanda si o investitie in fonduri.
Metoda a permis atragerea unui numar insemnat de clienti. “In ultimele 4 trimestre, atat BCR Monetar cat si BCR Obligatiuni, sunt vandute in mod constant. Inregistram vanzari prin peste 600 de unitati din cele 650 de unitati BCR”, a spus Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, in cadrul unui seminar Finmedia.