top banner

Leasingul nu se termina odata cu predarea masinii

05 Iulie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Leasingul nu se termina odata cu predarea masinii

Obligatiile de plata a ratelor de leasing nu se finalizeaza odata cu predarea autoturismului catre compania finantatoare. Pana autoturismul sau utilajul nu este valorificat, obligatia clientului de a rambursa suma stipulata in contract in caz de reziliere nu se stinge.
 
Clientii care nu isi mai pot plati ratele nu trebuie sa considere ca predarea autoturismului ii exonereaza de obligatiile aferente contractului de leasing semnat.
 
"Noi acordam finantari si nu vanzare de bunuri", precizeaza Mihaela Mateescu, presedinte al Raiffeisen Leasing, referindu-se la rolul societatilor de leasing.
 
Chiar daca beneficiaza de un autoturism sau un utilaj ca urmare a contractului semnat, ceea ce a "cumparat" clientul de fapt de la firma de leasing este finantare pentru achizitia bunului respectiv.
 
Suma aprobata trebuie fie platita impreuna cu dobanda aferenta, pe intreaga perioada stabilita de la inceput, fie rambursata in avans.
 
"Multi clienti vin si aduc cheile masinii la sediu crezand ca in acest mod se incheie contractul, iar ei scapa de obligatii. Acest lucru nu este insa adevarat", precizeaza Mihaela Mateescu.
 

Reposesia bunului

 
Procesul prin care un contract de leasing se incheie deoarece clientul nu mai poate plati, este mai complicat. Cel mai adesea, se recurge la reposesia si valorificarea bunului finantat. Acesta este preluat de societatea de leasing care se ocupa de depozitarea lui, evaluarea si gasirea unui cumparator.
 
"In general, contractele de leasing prevad in cazul rezilierii - pe langa returnarea bunului -si achitarea tuturor celorlalte rate de leasing ramase de achitat, valoarea reziduala, taxe vamale, accize si orice alte costuri aferente incetarii contractului", precizeaza reprezentantul Raiffeisen Leasing.

In concluzie, chiar daca bunul este reposedat de societatea de leasing, nu inseamna ca utilizatorul nu mai are nicio obligatie fata de finantator.
 
Justificarea se regaseste in faptul ca, dupa reposesie, societatea de leasing poate reusi sau nu valorificarea bunului. Chiar in cazul in care bunul este vandut, este posibil ca valorificarea acestuia sa se faca in pierdere, fara acoperirea integrala a datoriei. In acest caz, societatea de leasing va efectua demersurile necesare impotriva fostului utilizator pentru acoperirea pierderii.
 

Contractul poate fi transferat dupa 1 an de la semnare

 
Cei care doresc sa renunte la un contract de leasing nu au la dispozitie foarte multe variante. Conform legii, locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni, daca partile convin astfel si daca achita toate obligatiile asumate prin contract.
 
Ulterior acestei perioade, in situatia in care nu se mai doreste continuarea contractului, clientul poate sa il transfere catre un nou utilizator (novatie) sau sa plateasca anticipat intreaga suma.
 
Novatia reprezinta conventia prin care un contract de leasing in derulare este preluat de un nou client, care va plati mai departe ratele aferente, conform scadentarului. Acesta trebuie insa sa indeplineasca toate conditiile impuse de societatea de leasing, in special, sa se incadreze din punct de vedere al veniturilor si al gradului de indatorare, in cazul persoanelor fizice.
 
Clientul vechi poate solicita ca si compensatie pentru cedarea contractului, o suma de bani de la noul utilizator, suma pe care o poate negocia in nume propriu.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto