Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis ca taxa de poluare instituita de statul roman incalca legislatia Uniunii Europene deoarece descurajeaza importurile de masini second-hand din Uniune in favoarea celor provenite de pe piata nationala.
Curtea Europeana a fost sesizata de catre tribunalul Sibiu, dupa ce o persoana a solicitat instantei restituirea sumei platite pentru taxa de poluare. Aceasta a cumparat un automobil de ocazie din Germania in iulie 2008, la pretul de 6.600 euro. Vehiculul era fabricat in 1997, avea o capacitate cilindrica de 2.155 cmc si respecta norma de poluare Euro 2. Pentru inmatricularea acesteia in Romania s-a platit o taxa de aproape 2.200 euro.
Tribunalul de la Sibiu a adresat intrebari CEJ cu privire la compatibilitatea acestei taxe cu reglementarile europene.
CEJ a constatat ca regimul de impozitare instituit de statul roman face o discriminare indirecta intre autovehiculele de ocazie importate si cele similare prezente pe teritoriul national.
Vehiculele de ocazie din import sunt supuse unor taxe care se apropie de 30% din valoarea lor de achizitie, in pofida unor reduceri substantiale ale taxei care tin cont de uzura si vechimea autovehiculului. In schimb, vehiculele similare puse in vanzare pe piata nationala nu sunt grevate de nicio astfel de sarcina fiscala.
CEJ apreciaza ca desi dreptul european nu impiedica un stat membru a introduca impozite noi, regimul acestora trebuie sa aiba un efect nediscriminator. In consecinta, Curtea se opune modului in care taxa de poluare a fost instituita in Romania.
In urma acestei decizii, instantele din Romania vor fi obligate sa dea castig de cauza celor care solicita restituirea taxei de poluare, achitata la achizitia unei masini second-hand dintr-un stat membru al UE.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News