top banner

Bancile au dat numai 1.500 de credite ipotecare in lei intr-un an

06 Februarie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Soldul creditelor ipotecare de la finalul anului 2012 demonstreaza ca restrictiile BNR si politicile bancilor nu pot convinge populatia sa ia credite pentru casa in lei. Diferenta mare de costuri face ca tot euro sa fie preferat. In 2012, bancile au acordat doar 1.500 de credite imobiliare in lei, cu aproximatie, conform datelor BNR.
In total, bancile aveau in decembrie 2012 in gestiune credite imobiliare in valoare totala echivalenta cu 37 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de anul anterior, conform datelor BNR.
Din aceasta valoare, doar 5% reprezinta imprumuturi in lei, procent mentinut aproape constant in ultimul an, respectiv 1,8 miliarde lei. Un total de 31 miliarde lei reprezinta credite in euro iar 4,2 miliarde lei, credite in alte valute, in echivalenta.
Situatia nu este cu mult diferita comparativ cu structura portofoliilor de credite din urma cu 1 an.
Valoarea creditelor in lei a urcat aproape nesemnificativ, cu doar 300 milioane lei. Avand in vedere o valoare medie de 200.000 lei pentru un credit, cresterea s-ar traduce prin aproximativ 1.500 de noi credite acordate.
Cresterea nominala a fost insa mai mare in cazul creditelor in euro. Acestea au urcat cu 3,5 miliarde lei, in echivalenta, pe parcursul lui 2012.
Si-au facut efectul restrictiile BNR?
In urma cu un an piata bancara era in plin proces de transpunere in propriile norme de creditare a unui nou regulament BNR, menit sa restrictioneze accesul populatiei la creditele in valuta.
La momentul respectiv BNR nu a publicat insa un studiu de impact din care sa reiasa care au fost fundamentele ce au stat la baza restrictiilor, precum si estimarile privind reducerea creditului in valuta.
In plus, intre forma initiala a proiectului si forma finala a regulamentului au existat o serie de modificari in favoarea bancilor.
BNR a eliminat obligatia bancherilor de a tine cont de socuri valutare sau cresterea de dobanda. Practic, doar avansul de cel putin 25% la creditele in euro, comparativ cu 15% la lei a mai facut diferenta.
Cert este ca situatia nu s-a schimbat aproape deloc de la momentul respectiv. Ponderea creditelor in lei a urcat de la 4,5% la 5% din total, in timp ce ponderea creditelor in euro a urcat de la 82,4% la 83,6% in decursul ultimului an, demonstrand ca restrictiile BNR nu au avut in practica aproape niciunefect asupra creditului ipotecar.
Mai mult, chiar bancherii declarau la momentul respectiv, ca sunt multumiti de forma finala a reglementarilor rezultata in urma discutiilor cu BNR.
“Forma regulamentului este rezonabila, acceptabila pentru acest moment. Suntem bucurosi ca am reusit sa obtinem acest lucru. Creditul ipotecar este afectat in mica masura”, preciza Radu Ghetea, presedintele ARB in urma cu 1 an. 
Creditele in lei raman in continuare prea scumpe
Anul 2012 nu a adus mai schimbari nici pe segmentul costurilor la creditele imobiliare. Dupa o usoara tendinta de scadere in vara, costurile s-au reintors pe crestere spre finalul anului, atat in cazul variantei in lei cat si in cazul celei in euro.
In plus, diferentele de cost raman semnificative iar bancile par sa nu fie dispuse sa reduca foarte mult marjele in cazul finantarilor in lei.
DAE mediu in cazul unui credit de casa in moneda nationala este de 11%, in timp ce in cazul variantei in euro, DAE mediu este de 7,3%, conform datelor Conso.ro.
Doar cateva banci au ieftinit creditele de casa in lei in 2012. Aceasta inflexibilitate este datorata partial si politicii BNR, care din martie 2012 nu a mai redus dobanda de politica monetara si nici rezervele minime obligatorii, iar analistii nu estimeaza modificari pana in 2014.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul