top banner

Cat de atractiv mai este programul Prima Casa?

05 Aprilie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Programul Prima Casa a supravietuit, usor chinuit, dupa 2 ani in care s-au acordat aproape 35.000 de credite. Bancile nu se mai inghesuie insa sa se partenerizeze cu statul pentru a patra etapa ci prefera sa se intreaca in oferte proprii, similare celor din program.

Programul Prima Casa a constituit un suport puternic pentru creditarea populatiei in 2009 si partial in 2010, cand aversiunea la risc a bancilor atinsese cote foarte inalte, iar creditarea intrase intr-un con de umbra.

Dobanzile mari si conditiile stricte de eligibilitate impuse de banci au facut ca Prima Casa sa fie o gura de oxigen pentru cei care nu puteau sa se incadreze in standardele bancilor la acea vreme.

Mai exact, in vara lui 2009, DAE medie la un credit ipotecar in euro trecea de 11%, in timp ce programul Prima Casa oferea finantare la costuri de putin peste 5%.

De asemenea, bancile nu acceptau un avans mai mic 20% decat in cazuri exceptionale, comparativ cu cerinta de avans de doar 5% impusa la Prima Casa.

Bancile au imbunatatit oferta standard

Situatia s-a schimbat radical. DAE medie la creditele ipotecare standard in euro a scazut sub 8% in prezent iar unele banci au oferte proprii de cost chiar mai bune decat limitele impuse de guvern prin programul Prima Casa.

Avantajele au fost extinse si in partea de avans, iar acesta a scazut in zona de 10-15% din suma necesara achizitionarii imobilului dorit.

Spre exemplu, dupa finalizarea plafonului alocat, CEC Bank ofera pana la finalul lunii octombrie, credite ipotecare la aceleasi costuri pe care un client le-ar fi platit pentru un imprumut Prima Casa, inclusiv costul aferent comisionului catre Fondul de Garantare. Singurul dezavantaj este avansul usor mai ridicat: de 10% in loc 5%.

Si BCR a decis sa reduca la inceputul lunii aprilie costurile pentru creditele ipotecare. Marja de dobanda peste Robor porneste de la 2%, in timp ce pentru creditele in euro, marja de dobanda pleaca de la un minim de 4,1%, la care se adauga un comision lunar in suma fixa. Avansul variaza intre 15% si 25%, in functie de varianta de cost aleasa si de istoricul pe care solicitantul il are cu banca.

Pe de alta parte, si programul Prima Casa are la randul sau dezavantaje. Suma finantata nu trece de 57.000 euro, in conditiile in care ofertele standard de creditare permit obtinerea de sume mult mai mari.
In plus, daca in cazul programului Prima Casa locuinta nu poate fi instrainata timp de 5 ani, aceasta restrictie nu se aplica si pentru creditele standard.

Exemplu calcul: 50.000 euro/30 ani

banca

Oferta Prima Casa

Oferta standard

rata lunara*

DAE

rata lunara

DAE

avans

CEC Bank

290 euro

5,90%

295 euro

6,12%

10%

Emporiki Bank

276 euro

5,48%

302 euro

6,78%

20%

Raiffeisen Bank**

260 euro

4,91%

307 euro

6,15%

15%

BCR**

284 euro

5,75%

315 euro

6,70%

25%

BCR**

284 euro

5,75%

328 euro

7,10%

15%

Millennium Bank

286 euro

6,08%

324 euro

7,23%

10%

Garanti Bank

290 euro

5,94%

337 euro

7,16%

10%

BRD

300 euro

5,68%

339 euro

7,53%

20%

*include si comisionul catre Fondul de Garantare

** oferte valabile pentru clientii care isi incaseaza salariul prin banca respectiva

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul