top banner

Consiliul Concurentei nu vrea sa existe diferente de costuri intre creditele vechi si cele noi

16 Septembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Unul din obiectivele Consiliului Concurentei in sfera sistemului financiar este stabilirea, in cazul creditelor vechi, a unor costuri similare cu cele oferite de banci clientilor noi. Iar transpunerea noilor prevederi legislative prin acte aditionale ofera prilejul cel mai bun pentru ca bancile sa ia in considerare aceasta propunere. 
“Dorinta noastra este ca si clientii vechi sa obtina aceleasi conditii ca si cei noi. Ecartul mare de dobanzi intre cele doua categorii este un semn de ineficienta, un semn ca piata concurentiala nu merge bine”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte de presa.
In acest sens, institutia va continua eforturile de a facilita pentru clienti transferul unui credit de la o banca la alta, prin refinantare, in vederea intensificarii concurentei in piata.
Bancile sunt incurajate sa scada dobanzile clientilor vechi
Demersul a fost deja  inceput prin plafonarea comisioanelor de rambursare anticipata la cel mult 1%, pentru toate creditele, in conditiile in care bancile isi taxau clientii care doreau sa achite anticipat datoria chair si cu 4-5%.
In acest sens, Consiliul Concurentei a fost o voce activa in sustinerea OUG nr. 50/2010, prin care s-a transpus in legislatia romaneasca directiva europeana a creditului de consum.
Dar lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Cum bancile trebuie sa propuna clientilor acte aditionale pentru alinierea la prevederile ordonantei, Consiliul Concurentei considera ca este un moment propice pentru ca bancile sa modifice si alte clauze, in favoarea clientilor.
“Daca tot se modifica acum contractele, se poate scurta din travaliu. Pana la urma tot acolo se va ajunge, oamenii se vor refinanta”, a precizat Bogdan Chiritoiu, care propune bancilor sa mai “taie” din diferentele de dobanda existente intre clientii vechi si cei noi.
Comisionul de risc ar putea ramane
Pe de alta parte, autoritatile iau in considerare si o posibila schimbare in modul de interpretare a unor clauze din OUG 50/2010, in conditiile in care bancile care trebuie sa elimine din contracte comisionul de risc considera aceasta obligatie anticoncurentiala.
Eliminarea costului, doar pe seama unor considerente de denumire nu este vazuta cu ochi buni de Consiliul Concurentei, care nu doreste discrepante intre efectele suportate de banci o data cu alinierea la noile prevederi legislative.
“Pozitia noastra este ca un agent nu trebuie dezavantajat pe probleme lingvistice. O astfel de abordare ar putea fi anticoncurentiala, dar urmeaza sa mai avem discutii pe marginea acestui subiect”, a mai precizat Chiritoiu, unul dintre principalii sustinatorii ai OUG nr. 50/2010.
In decembrie, se face bilantul!
De asemenea, Consiliul Concurentei are in vedere realizarea unui studiu de impact in momentul in care se implinesc 6 luni de la intrarea in vigoare a ordonantei, respectiv in luna decembrie, pentru a vedea ce efecte au produs noile reglementari.
 “Noi am fost alarmati cand bancile au iesit foarte rapid cu o cifra privind pagubele estimate. Ne-am intrebat cum au iesit cu o cifra atat de repede daca nu s-au uitat unii la altii in catastife, lucru care nu este in regula”, a mentionat Chiritoriu.
Presedintele Consiliului nu a dat niciun detaliu despre eventuale anchete in acest sens, fiind posibile verificari inopinate la sediile bancilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul