Ratele Robor – indicele in functie de care se indexeaza dobanzile la creditele in lei – au reintrat pe o traiectorie ascendenta, dupa ce au scazut pentru o perioada scurta sub pragul de 5%.
In cursului lunii aprilie, Robor la 3 luni ajunsese pana la un minim de 4,21%, pentru ca in ultimele zile sa asistam la cresteri cumulate de aproape un punct procentual. Pe 18 mai – pe fondul tensiunilor aparute pe pietele externe – dobanzile au urcat la 5,45%.
Aceste modificari au efecte puternice in cazul creditelor imobiliare in lei cu dobanda variabila. Perioada lunga de rambursare face ca impactul asupra ratei lunare sa fie amplificat. De exemplu, la un credit de 200.000 lei pe 25 ani, o majorare a dobanzii cu 1%, face ca rata lunara sa creasca cu peste 100 lei.
Lipsa de stabilitate a dobanzilor la lei a fost principalul factor care a descurajat populatia sa se imprumute in moneda nationala pe termen lung. Indicele Robor a prezentat frecvent modificari ample, din cauza politicii monetare adoptate de Banca Nationala a Romaniei.
De exemplu, in 2009 (in plina criza financiara), Robor la 3 luni s-a situat intre 10-15%, reusind sa coboare spre 5% abia in 2012.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News