Cum piata imobiliara a fost inundata in ultima perioada de oferte de locuinte executate silit de catre banci, cei care cauta o casa pot lua serios in considerare si aceasta varianta. Procedura de achizitionare a unui astfel de imobil este insa usor mai complicata.
Primul pas consta in identificarea unei locuinte executate care sa intruneasca cerintele cumparatorilor: localitatea, numarul de camere, dotarile.
Acest lucru se poate face direct pe site-urile bancilor. Majoritatea institutiilor care au stocuri de imobile executate silit au creat sectiuni speciale pe paginile proprii de internet care permitr o cautare rapida.
Dupa gasirea imobilului, se poate merge la licitatie sau se poate merge pe varianta achizitiei directe.
Care este procedura in cazul licitatiei?
Licitatiile sunt anuntate in ziare de circulatie larga si orice persoana interesata de imobilul promovat poate participa la data si locul indicate in anunt.
Poate participa la licitatie orice persoana care pana la ora stabilita pentru inceperea vanzarii prin licitatie publica, a consemnat cu titlu de cautiune la dispozitia executorului, in contul indicat de acesta, cel putin 10% din pretul de incepere a licitatiei pentru bunurile pe care intentioneaza sa le cumpere”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii
BCR.
Persoana interesata va formula o oferta scrisa pe care o va depune la executor impreuna cu dovada consemnarii cel tarziu inainte de inceperea licitatiei.
Datornicul executat silit nu poate licita in cadrul licitatiei publice nici personal, nici prin alte persoane interpuse.
Pretul de la care incepe licitatia este cel prevazut in publicatiile de vanzare iar executorul va oferi spre vanzare imobilul, prin trei strigari succesive, la intervale de timp care sa permita optiuni si supralicitari, pornind de la pretul mentionat in publicatia de vanzare. Sau, in cazul inregistrarii unei oferte cu un pret mai mare, de la acest pret oferit.
La cererea persoanei care a castigat licitatia (adjudecatarul), executorul, cu acordul creditorului/bancii, poate stabili plata pretului in rate, numarul acestora, cuantumul si data scadentei lor, precum si suma care se plateste de indata drept avans.
Astfel, in cazul in care institutia de credit care a scos spre vanzare imobil este de acord, pretul poate fi achitat in mai multe rate, respectiv prin credit.
In toate cazurile, creditorii urmaritori sau intervenienti nu pot sa adjudece bunurile oferite spre vanzare la un pret mai mic de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat in timpul procedurii de executare.
Castigatorul licitatiei va depune pretul la dispozitia executorului in termen de cel mult 30 de zile de la data vanzarii, tinandu-se seama de cautiunea depusa in contul pretului.
Daca adjudecatarul nu depune pretul in termenul prevazut de 30 de zile, imobilul se va scoate din nou la vanzare in contul adjudecatarului, acesta fiind obligat sa plateasca cheltuielile prilejuite de noua licitatie si eventuala diferenta de pret.
Daca la noul termen de licitatie imobilul nu a fost vandut, fostul adjudecatar este obligat sa plateasca toate cheltuielile prilejuite de urmarirea imobilului.
Dupa plata integrala a pretului executorul, pe baza procesului-verbal de licitatie, va intocmi actul de adjudecare. Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara.
Cum se cumpara imobilul fara licitatie?
In cazul in care exista acordul partilor, imobilul executat se poate vinde si direct, unui cumparator care ofera cel putin suma prevazuta in procesul verbal de stabilire a pretului.
La data vanzarii, executorul va intocmi procesul-verbal de vanzare directa, care va fi semnat de executor, de parti sau de reprezentantii acestora si de cumparator.
In situatia in care una dintre parti lipseste la efectuarea vanzarii, executorul ii comunica o copie de pe procesul-verbal privind vanzarea. Procesul-verbal emis de executor constituie titlu de proprietate pentru cumparator.
Imobilul vine la pachet cu locatarii
De la data intabularii imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanta,
Pe de alta parte insa, chiar daca dupa achizitie imobilul este liber de sarcini, s-ar putea sa fie inca locuit. Cumparatorul este cel care trebuie sa efectueze demersurile legale necesare pentru evacuare, conform art. 578 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila.
Dupa licitatie, in perioada 01 decembrie – 01 martie nu se pot efectua evacuari. Exceptie fac cazurile in care se face dovada de catre cumparatorului ca el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare ori ca debitorul si familia sa au o alta locuinta corespunzatoare in care s-ar putea muta de indata.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News