Conform legislatiei in vigoare, rata dobanzii la creditele in euro acordate populatiei se stabileste in functie de Euribor plus o marja fixa. Daca in contract nu se prevede altfel, valoarea care se va lua in calculul ratei dobanzii este valoarea Euribor anuntata de Reuters cu doua zile inainte de data actualizarii.
Spre exemplu, in contractul dvs se specifica faptul ca actualizarea se va face de patru ori pe an, la date calendaristice stabilite apriori, iar valoarea care se va lua in calculul ratei dobanzii este valoarea Euribor din penultima zi lucratoare a lunii, anuntata de Reuters cu doua zile inainte.
Bancile din Romania au fost obligate, incepand din iunie 2010, sa exprime dobanda imprumuturilor in euro acordate populatiei in functie de Euribor. Fiecare banca poate sa isi aleaga scadenta proprie – Euribor la 3 luni, la 6 luni, etc, precum si frecventa actualizarii.
Mai mult, exista si banci care merg si mai departe si iau in considerare nu doar o valoarea a Euribor ci fac media valorilor Euribor anuntate in ultima luna inaintea actualizarii unei dobanzi.
Toate aceste detalii trebuie insa trecute in contractul de credit si nu mai pot fi modificate ulterior decat prin act aditional semnat de ambele parti.
Euribor este o media dobanzilor la care peste 50 de banci europene de top se finanteaza intre ele. Denumirea provine din prescurtarea Euro Interbank Offered Rate (Rata interbancara pentru Euro).
In echivalenta, spre exemplu in Romania dobanda medie pentru finantarile interbancare in lei se numeste Robor iar pentru dolari, dobanda medie calculata este Libor USD.
Euribor se calculeaza pentru diverse maturitati, de la 1 zi pana la 12 luni, incepand cu anul 1999 cand a fost introdusa moneda euro ca moneda de cont.
Ratele Euribor sunt considerate ca fiind cea mai importanta referinta a pietei monetare europene, fiind utilizate in stabiliarea preturilorpentru o serie de alte instrumente financiare, precum swap-urile, contractele futures sau creditele acordate populatiei si companiilor.
Calcularea Euribor presupune o procedura stricta si este monitorizata si finantara de Federatia Europeana Bancara (EBF).
In fiecare zi lucratoare, la ora 10:45 (CET) fiecare banca de prim rang introduce informatiile privind dobanzile proprii intr-un sistem unic. La ora 11:00 (CET) Reuters proceseaza datele primite si publica referinta rezultata.
Calculul presupune eliminarea celor mai mari 15% valori si a celor mai mici 15% valori primite, astfel incat rezultatul sa reflecte cat mai corect media pietei.
Nivelul Euribor anuntat intr-o anumita zi este considerat rata spot, respectiv devine referinta peste alte doua zile lucratoare. Astfel, nivelul Euribor anuntat luni, este referinta pentru ziua de miercuri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News