La nivelul tarii, doar 15 asociatii de proprietari de bloc au depus documentatia necesara in vederea obtinerii unui credit garantat de stat pentru reabilitarea termica a cladirilor.
Reabilitarea termica se poate face prin credite bancare in lei, contractate pe cel mult 5 ani, garantate de stat. De asemenea, dobanzile si comisioanele aferente sunt suportate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Din toamna, cand cadrul legislativ a fost definitivat (
OUG 69/2010), doar 15 dosare au fost depuse in vederea obtinerii finantarii necesare, conform datelor furnizate de reprezentantii unei companii de materiale de constructii specializate in astfel de lucrari.
Acestia dau vina in primul rand pe procedura greoaie impusa de stat, ce presupune obtinerea acordului a cel putin 90% din locatari si depunerea unei documentatii prea stufoase.
“Ar trebui coborat procentul la 80-85%. In plus, daca iei un presedinte de bloc sa aplice aceasta procedura, mai mult ca sigur va renunta”, a precizat Dan Andrusca, manager in cadrul firmei de materiale de constructii Deko Profesional.
Acesta a precizat ca au existat discutii, la nivel intregii tari cu aproximativ 500 de asociatii de proprietari, prin care expertii Deko au incercat sa explice modul in care functioneaza aceasta facilitate oferita de stat. “O reabilitare termica de calitate scade costul cu incalzirea cu minim 40% dar se poate ajunge si la 55%”, a precizat Andrusca.
Acesta a pus insa accentul de importanta solicitarii unei garantii de minimum 5 ani de la firma ce se ocupa de lucrari, avand in vedere ca, in ultimii ani, pe piata au aparut o serie de firme “fantoma”, care au mers mai mult pe partea de cosmetizare a cladirilor si nu pe realizarea unei reabilitari de calitate.
“Prin OUG 69 populatia poate controla calitatea lucrarilor. Administratorul poate angaja chiar si un diriginte de santier propriu, in conditiile in care in cazul reabilitarii termice realizate de autoritati, calitatea lucrarilor de multe ori a lasat de dorit”, a adaugat Andrusca.
Conform acestuia, costul mediu de reabilitare a unui apartament intr-un bloc mixt costa in jur de 1.000 euro. Daca se apleaza la credit bancar, cei 1.000 euro pot fi rambursati in 5 ani fara dobanda, iar costul lunar este de 72 lei.
Creditele in vederea reabilitarii termice sunt oferite in prezent de BCR si CEC Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News