In luna august, dobanzile interbancare in lei au intrat intr-un nou sezon de reduceri, indicele Robor la 3 luni ajungand pana la 3,7%. Principala problema este ca aceste scaderi nu au fost niciodata de durata.
Dobanzile interbancare reprezinta reperul in functie de care bancile sunt obligate sa ajusteze rata dobanzii la credite. Pentru imprumuturile in lei, indicele Robor la 3 luni este reperul cel mai des utilizat.
Evolutia din acest an a indicilor a fost una favorabila pentru consumatori: Robor a coborat de la peste 6%, cat era la inceput de an, la numai 3,7% in prezent. Dobanzile in lei se afla acum la cel mai mic nivel din istorie, iar unii analisti bancari spun ca scaderile vor fi de durata.
De exemplu, analistii BCR estimeaza ca indicele Robor la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%, conform unui comunicat al bancii. Din pacate, nu a fost dat publicitatii si studiul care a justificat aceasta concluzie.
Robor nu a fost niciodata stabil
Cel mai mare pericol al creditelor in lei il reprezinta “instabilitatea Robor”, ceea ce analistii BCR sustin ca nu se va mai intampla pe viitor.
Indicele Robor a avut intotdeauna parte de o istorie agitata. Pana in 2005, Robor la 3 luni nu a coborat niciodata sub 10%, deoarece Banca Nationala nu a putut sa controleze inflatia.
Abia din 2005, lucrurile incep cat de cat sa devina mai normale. Inflatia s-a mentinut sub 10%, astfel ca si dobanzile interbancare au devenit mai “umane”.
Problema principala este ca in fiecare an, ratele Robor au fluctuat foarte mult. De exemplu, in 2005, Robor la 3 luni a coborat pentru putin timp pana la 7,5% pentru ca dupa cateva luni sa atinga pragul de 9,5%. In 2007, intervalul de fluctuatie a fost de 7-9%.
Chiar si evolutiile recente arata ca Robor si-a pastrat acelasi obicei: in 2010, intervalul de variatie a fost 7,75-11%, in 2011 – intre 5-6,5%, in 2012 – intre 4,3-6,3%.
Iar daca ne uitam in perioada de criza financiara, Robor a fost adevarata bomba. In 2008, a urcat de la 8,5% la inceput de an pana la 50% in octombrie.
De ce dobanzile in lei sunt instabile?
Datele de mai sus arata in mod clar ca dobanzile in lei sunt instabile. Pentru ca situatia sa se schimbe este util sa stim de ce apar aceste fluctuatii. Iar raspunsul este simplu: politica BNR.
Politica monetara a bancii centrale a acordat intotdeauna prioritate cursului de schimb. Chiar si in ultimii ani, banca centrala a cautat sa atenueze fluctuatiile ample ale cursului.
Iar instrumentul folosit a fost rata dobanzii in lei. Astfel, stabilitatea cursului a fost obtinuta cu pretul instabilitatii dobanzilor in lei.
De fiecare data cand au aparut presiuni valutare, dobanzile in lei au crescut. In 2008-2009, cand criza financiara punea presiune pe leu, banca centrala tinea ratele Robor la 15%.
In mai 2012, cand criza din Grecia dadea peste cap bursele internationale, dobanzile au urcat din nou: Robor a crescut in cateva zile de la 5% la 5,5%. Dupa cateva luni, cand scandalul referendumului a izbucnit, Robor a mai facut o saritura: de la 5,5% la 6%.
Prin urmare, conditia de baza pentru ca dobanzile in lei sa devina stabile este ca Banca Nationala sa isi schimbe politica monetara: cursul de schimb trebuie lasat liber. Acest lucru este insa greu de crezut ca se va intampla prea curand. Chiar daca interventiile BNR pe piata valutara s-au rarit, in momente de cumpana, banca centrala se intoarce la vechile obiceiuri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News