top banner

Evaluarea solicitantilor de credite se schimba in trei luni

30 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Bancile schimba modul de calcul pentru gradul de indatorare a clientilor, dar si criteriile de evaluare a bonitatii pana la finalul acestui an. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat un regulament in acest sens, prin care transpune o serie de acte europene, care a fost publicat in Monitorul Oficial si trebuie aplicat de banci in 90 de zile.
Potrivit noului regulament, la evaluarea capacitatii de rambursare a clientilor, imprumutatorii vor lua in considerare nivelul veniturilor in momentul solicitarii creditului, istoricul acestora si evolutia lor in timp, dar si cheltuielile clientilor, precum si alte aspecte financiare si economice considerate necesare, suficiente si proportionale in acest scop.
In ceea ce priveste veniturile, in momentul solicitarii creditului acestea nu pot depasi cu mai mult de 20% nivelul din anul anterior. In plus, veniturile trebuie demonstrate cu documente care certifica declararea acestora la fisc sau cu documente care atesta veniturile incasate in conturi deschise la institutia creditoare.
In cazul cheltuielilor luate in calcul la gradul de indatorare, acestea vor include, fara a se limita la, cheltuielile de subzistenta, „cu fundamentarea unui nivel rezonabil al acestora”, dar si alte obligatii de plata, pe langa ratele la alte credite, cum ar fi taxe, impozite si asigurari daca sunt recurente si daca sunt facute cunoscute de catre debitor la solicitarea imprumutatorului.
Veniturile, mai importante decat garantia
O alta schimbare cuprinsa in regulament se refera la evaluarea capacitatii de rambursare a clientului. Astfel, bancile vor tine cont mai degraba de capacitatea acestuia de a genera venituri necesare rambursarii creditului „si doar ca element secundar faptul ca valoarea garantiei depaseste valoarea creditului sau perspectiva de crestere a valorii bunului imobil rezidential”, daca imprumutul este contractat pentru construirea sau renovarea respectivului imobil.
Anumite prevederi care pana acum erau valabile doar pentru creditele de consum, acum sunt extinse la toate imprumuturile populatiei.
Vechiul regulament mentiona faptul ca “in cazul creditelor de consum,  nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea in considerare a riscului valutar, a riscului de rata a dobanzii si a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului”. In noua varianta, prevederea nu mai face referire doar la creditele de consum.
Banca nu mai acorda bonus la numarul de credite acordate
Potrivit noului regulament, bancile vor aplica o politica de remunerare „pentru personalul propriu si pentru intermediarii de credit care actioneaza in numele lor, astfel incat sa se asigure ca, in procesul de elaborare a produselor de credit, de acordare, intermediere a creditelor, prestare a serviciilor accesorii si de recuperare a creantelor provenind din credite, acestia actioneaza cu onestitate, corectitudine, transparenta si profesionalism, tinand seama de drepturile si interesele clientilor”.
In plus, creditorii trebuie sa se asigure ca politica de remunerare este compatibila cu o administrare a riscurilor sanatoasa si eficace, fara a incuraja asumarea de riscuri superioare celor tolerate de institutie.
Totodata, banca trebuie sa se asigure ca salarizarea personalului nu depinde de numarul sau ponderea solicitarilor de credit acceptate.
Noile reguli se aplica si IFN-urilor din Registrul general
BNR extinde aplicarea acestui regulament si la institutiile financiare nebancare (IFN) inscrise numai in Registrul general, si la institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica.
Institutia a emis acest nou regulament, care modifica regulamentul 17/2012, in scopul transpunerii in legislatia nationala a prevederilor relevante din Directiva UE 17/2014, Directiva 48/2008, dar si a Regulementului UE 1093/2010 si a Ghidului EBA 11/2015 privind evaluarea bonitatii, mentioneaza banca centrala.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul