top banner

Locuintele pot fi reabilitate termic prin credite garantate de stat

01 Iulie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Reabilitarea termica a locuintelor se va putea face si prin intermediul unor credite care beneficiaza de garantia statului si dobanzi subventionate. Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta care permite populatiei sa obtina credite bancare in conditii avantajoase pentru reabilitarea termica a locuintelor.
Programul de reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata a fost promovat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si de Ministerul Finantelor Publice.
Noua ordonanta emisa de guvern vine in completarea programului derulat conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
“Am extins mecanismul garantiilor guvernamentale, pe care il avem, de exemplu, in cadrul programului Prima Casa, si in cadrul programului prin care asociatiile de proprietari pot, cu garantia statului, sa acceseze imprumuturi de la banca pentru a putea sa-si rezolve, cu costuri rezonabile, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte” a declarat premierul Boc.
Un alt avantaj pe care il aduce noua ordonanta este ca de aceste facilitati pot beneficia si proprietarii de locuinte unifamiliale, in conditiile in care actualul program de reabilitare termica era destinat doar proprietarilor din blocuri.
Decizia de reabilitare termica in cazul asociatiei de proprietari se ia cu votul a minimum 90% din membrii asociatiei de proprietari.
Proprietarii trebuie sa aduca un aport propriu de minim 10%
Creditele bancare pentru reabilitarea termica a locuintei garantate de stat pot acoperi maxim 90% din valoarea lucrarilor de reabilitare termica. Restul de 10% va fi suportat de catre proprietari din surse proprii.
Garantiile vor fi oferite de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii in numele si in contul statului, iar creditele pot fi contractate pentru o perioada de maxim 5 ani.
In ceea ce priveste costurile, ministrul finantelor a declarat ca acestea vor fi negociate cu bancile, incercand sa se obtine un nivel cat mai redus al dobanzilor.
In programul promovat prin Ordonanta nr. 18/2009, 50% din valoarea lucrarilor era suportata de MDRT, 30% de primarie si 20% de proprietari. Noile reglementari, permit ca reabilitarea termica sa se faca pe banii proprietarilor, insa cu garantia statului.
In mod exceptional, autoritatile administratiei publice locale pot finanta lucrarile de reabilitare, din fondurile aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale sau din alte surse legal constituite, in cuantum de maximum 30% din valoarea prevazuta in devizul general. In aceasta valoare, pot fi incluse cuantumul de minimum 10% al proprietarilor si costurile elaborarii documentatiilor.
Tipuri de lucrari finantate
“Tintele pe care le-am avut in vedere au fost impulsionarea procesului de reabilitare termica, incurajand si proprietarii de case sa investeasca in confortul propriei locuinte, astfel incat facturile la intretinere sa fie mult mai mici si, de asemenea, contributia la atingerea obiectivelor europene referitoare la eficienta energetica a cladirilor” a declarat ministrul Udrea.
Tipurile de lucrari care se pot finanta sunt: reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente, repararea, dupa caz inlocuirea/achizitionarea cu montaj a centralei termice de bloc, respectiv a centralei termice aferenta locuintei unifamiliale, precum si a instalatiilor aferente acesteia, introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea partiala sau totala a energiei pentru apa calda de consum, iluminat sau incalzire.
Pe langa beneficiile pe care le aduce proprietarilor de locuinte, noua ordonanta are in vedere si stimularea sectorului constructiilor, care a avut de suferit in aceasta perioada de criza.
“Un alt obiectiv avut in vedere este acela de a incuraja sectorul constructiilor, fiind evident ca statul, in perioada de criza, trebuie sa impulsioneze revigorarea acestui sector, in care este angajata o mare parte a fortei de munca si din care vin foarte multe taxe si impozite la bugetul de stat” a adaugat ministrul Dezvoltarii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul