Scaderea preturilor la case a facut ca suma datorata la banca sa depaseasca in multe cazuri valoarea locuintei. In Statele Unite, multe persoane au decis sa isi abandoneze creditul, chiar daca aveau venituri suficiente pentru plata ratelor, arata un studiu Experian. Persoanele cu venituri mari apeleaza cel mai frecvent la aceasta metoda.
Abandonul creditului - sau strategic default, asa cum este denumit in termeni financiari - apare atunci cand suma datorata la banca depaseste valoarea de piata a locuintei, iar clientul nu mai continua plata ratelor nu pentru ca nu ar avea bani, ci pentru ca nu mai este profitabil pentru el.
Acest fenomen a prins viata dupa declansarea crizei financiare, deoarece clientii nu mai spera sa isi recupereze vreodata valoarea investitiei.
Un raport realizat de
Experian in Statele Unite arata ca in 2008-2009, aproape 20% dintre creditele ipotecare neperformante au fost cauzate de decizia clientilor de a nu mai plati ratele, desi aveau venituri care sa le permita continuarea rambursarilor. Inainte de criza financiara, acest procent era de numai 4%.
Casele mai scumpe au adus pierderi majore
Abandonul creditului are cea mai mare frecventa in randul persoanelor cu venituri mari. O treime dintre persoanele cu venituri anuale de peste 150.000 dolari aleg sa nu mai ramburseze creditul, in timp ce in grupa clientilor cu venituri anuale de pana in 40.000 dolari, ponderea este de 9%.
Valoarea locuintei are de asemenea o importanta deosebita. Cei care au cumparat locuinte mai scumpe au cel mai mult de pierdut, deoarece deprecierea este in sume absolute mai mare. Acesti clienti sunt astfel mai predispusi sa renunte la credit.
In cazul locuintelor mai scumpe de 1 milion de dolari, 33% dintre restantieri apar in mod voluntar, reiese din studiu. In schimb, la casele de pana in 50.000 dolari, abandonul are o pondere de numai 6% in total credite cu probleme.
Ca si la noi, cei care isi abandoneaza creditul in Statele Unite, risca sa fie urmariti de banca pentru recuperarea integrala a datoriei, prin executarea silita a bunurilor detinute si prin popriri pe venit. Legea falimentului personal protejeaza doar persoanele cu dificultati financiare, ale caror venituri nu mai fac posibila plata ratelor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News