Plafonul disponibil pentru bancile inscrise in programul Prima Casa este suficient pana la finalul anului, conform reprezentantilor FNGCIMM. Garantiile disponibile depasesc 300 milioane de euro, cu care se pot acorda peste 14.000 noi credite. Pentru 2013 insa, nu exista semnale privind continuarea programului.
Plafonul total ramas la dispozitie bancilor permite lejer acoperirea cererilor de garantare estimate de FNGCIMM pana la finalul anului, in cadrul programului Prima Casa.
Un numar de 8 banci de dimensiuni mai mici mai au la dispozitie garantii de aproximativ 120 milioane euro, la care se adauga suplimentul de 200 milioane euro alocate de guvern pentru bancile care isi epuizeaza plafoanele initiale.
Din acest fond de 200 milioane euro, 11,5 milioane euro au fost alocate catre CEC Bank, 60 milioane catre BRD si 45 milioane euro catre BCR. UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank au depus, de asemenea, cereri de majorare a fondurilor alocate.
Totalul fondurilor disponibile, de peste 300 milioane euro reprezinta doar garantia oferita de stat, in proportie de 50%. Astfel, valoarea totala a creditelor ce mai pot fi acordate in programul Prima Casa este de mai mult de 600 milioane euro.
Avand in vedere o valoare medie de 42.000 euro a creditului, bancile mai pot acorda aproximativ 14.000 imprumuturi prin acest program.
“Banii sunt suficienti pana la finalul lui 2012”, a precizat George Pana, director FNGCIMM, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.
Conform acestuia, Fondul de Garantare primeste aproximativ 80-100 cereri pe zi de garantare a creditelor Prima Casa, dar este de asteptat ca ritmul sa creasca spre finalul anului.
In perioadele cand exista stiri despre epuizarea plafoanelor si, in special, in lunile de final de an, numarul de solicitari ajunge la 300 pe zi. Maximul inregistrat a fost de 600 dosare primite de catre Fond intr-o zi, in vederea aprobarii garantiei in programul Prima Casa.
Din 2013, Prima Casa ar putea disparea
Eventualele fonduri neutilizate pana la finalul anului nu pot fi reportate in 2013. Pana in prezent nu au exista semnale clare din partea guvernului ca ar dori sa aloce noi fonduri pentru anul viitor si nici nu au fost initiate discutii in acest sens.
“Si in cazul suplimentarii de 200 milioane euro, noi am fost cei care am venit cu propunerea”, a precizat George Pana.
Situatii similare au existat si in 2010 si 2011, cand programul a fost practic inghetat temporar, din lipsa de fonduri.
109 credite au devenit neperformante
Din cele peste 72.000 de credite acordate in cadrul programului Prima Casa incepand din 2009, un numar de 109 imprumuturi au ajuns in zona de executare silita.
Dintre acestea, doar 71 de cereri de plata a garantiei au fost acceptate de Fondul de Garantare, restul fiind respinse din diverse motive, cel mai uzual fiind lipsa unei documentatii complete depuse de banca.
In cazul executarii garantiei, fondul plateste automat jumatate din soldul datoriei catre banca. Ulterior, banca impreuna cu ANAF incep executarea silita a imobilului. Suma obtinuta in urma vanzarii se imparte in mod egal intre stat si banca.
Pentru cererile de plata a garantiei neonorate de fond, bancile pot executa imobilul si valorifica suma obtinuta in urma vanzarii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News